Държавата поема финансирането на дневния център „Слънчевата къща“

17:56, 18 юли 16 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на юли държавата поема финансирането на дневния център за хора с увреждания „Слънчевата къща“. Има заповед на директора на Агенцията за социално подпомагане за превръщането на услугата в държавно делегирана дейност, което е поредно доказателство за доброто сътрудничество между местната и държавната власт. Това обяви кметът Иван Портних, който заедно с министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова посети дневния център, който се помещава в бл. 67 в „Чайка“. Той беше създаден през 2015 г. като общинска социална услуга след активен диалог с неправителствени организации и близки на хора с увреждания. С общински средства беше извършен ремонт и осигурено обзавеждане на помещенията, а услугата беше поверена за управление на сдружение „Семеен център - Мария“.

В центъра, който е с капацитет 25 места, се предоставят дневни групови занимания и индивидуални консултации със специалисти за лица с множествени увреждания над 18 години. След поемане на финансирането от държавата, общинските средства, предвидени за центъра, ще бъдат пренасочени за други дейности от социалната програма.

„Този пример във Варна е много показателен от гледна точка на това, че социалната услуга не е въпрос само на финансова подкрепа, но и отношение към всеки индивидуален случай и осигуряване на възможност за включване на родителите в работата на центъра и най-вече с осигуряване на индивидуален подход към всяко дете“, коментира министър Зорница Русинова. Тя допълни, че министерството полага усилия за осигуряване на най-добри решения, включително и чрез програмите по схемата „Независим живот“, които дават възможност на местните власти заедно с неправителствения сектор да организират по места грижа за хора с увреждания, комбинирайки дейността на социалния патронаж с услуги в домашна среда.

В края на юли ще стартира схемата „Активно включване“, която е финансирана от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. „Тя е първа по рода си и ще съчетава едновременно иновативни социални услуги за хората с увреждания и възможност за подкрепена заетост“, каза Русинова. Бюджетът на схемата е 15 млн. лева, като по нея ще могат да кандидатстват неправителствени организации и общините.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама