Кметът на Кресна с гневно писмо за Водната асоциация

17:29, 18 юли 16 / Политика 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Кресна Николай Георгиев излезе с официално отворено писмо пред медиите и гражданите в цялата Благоевградска област относно упреците на Областната администрация в Благоевград, че той и ОбС умишлено саботират дейността на Водната асоциация и спъват консолидацията й, като отказват да се присъединят към нея.

В писмото си градоначалникът Георгиев е категоричен, че водата е на всички в Кресненско и хората са тези, които на предстоящото допитване в края на месеца, ще кажат "да" или "не" на ВиК асоциацията.

"Чрез многобройните материали, публикувани в печатните и електронните медии в региона през последните седмици, станахте свидетели на безсилието на един областен управител, който не се посвени в стремежа си да наложи по командно-административен път едно абсурдно и противоречащо на интересите на гражданите решение, да ми устрои "другарски съд" с участието на моите колеги от другите общини от областта. Като оставим настрана "демократичния" подход и методи на Бисер Михайлов, бих искал да разясня пред вас, като суверен и пред представителите на четвъртата власт, моята позиция. Дължа ви това обяснение, защото никога не съм бягал от отговорност, нито съм се срамувал от постъпките си", сочи в отвореното писмо кметът на Кресна.

Кметът Николай Георгиев е категоричен, че спазва клетвата, която е положил при встъпване в управленския мандат - да служи вярно и честно в името на народа, на гражданите в общината.

 "С участието на българските медии се насажда твърдението, че изискването за финансиране на ВиК сектора, чрез създаване на областни ВиК асоциации е изискване на Брюксел. Вярно ли е това твърдение? Направи ли си някой труда на намери конкретно решение, директива или регламент на ЕС, от който да е видно, че Брюксел наистина иска подобно нещо от България? Моля ви, направете в името на истината това усилие, защото за пореден път оправдаваме неудачни и доморасли политики с Брюксел, нанасяйки по този начин непоправими щети на авторитета на Европейските институции и на Европейския съюз като цяло. Чудно ли е след това, че хората започнаха да не харесват ЕС? Нима Брекзит не беше достатъчен, за да "удари камбаната" в главите на някои български администратори и управленци, за да престанат да го използват като "мръсен парцал" за нечисти намерения", обръща се и към медиите Николай Георгиев.

"Не бих искал да съм в положението на моите колеги, които са били използвани като маша за прокарване на политическо решение, без дори да си направят труда да прочетат за какво иде реч. Всъщност, истинският въпрос е кому е нужна тази организация мастодонт, която ще ни лиши трайно от възможността да провеждаме общинска политика във ВиК сектора, насочена в интерес на нашите съграждани. Защо да не може общините да кандидатстват за средства, а трябва да го прави друг от тяхно име? Това внушение за некомпетентност ли е? Нима управителят на ВиК-то мастодонт ще се интересува от интересите на Иван от Кресна, Стоян от Сандански или Николай от Петрич? Да, дами и господа, говоря за защитата на личните интереси на всеки от вас. Кой, ако не вашият пряко избран градоначалник и ВиК дружеството във вашата община познават по-добре вашите нужди? Но, ако няма изискване на "Брюксел" и ако не е вярно, че едно ВиК може да попречи на финансирането на областната ВиК асоциация, защо е цялата тази олелия", пита градоначалникът.

"И достигаме до най-страшното твърдение, което надмина и най-грозните прояви на политическа ненавист и дискриминация - кметът на Благоевград Атанас Камбитов си позволи да каже: "Не може 300 000 да страдат заради 3000". И какво да правим сега, г-н Камбитов, да вземем да изселим Кресна, че да не пречи на Вашите планове ли? Или може би се усещате по-кмет от другите кметове в областта и можете да менторствате по такъв глуповат и арогантен начин? Заявявам Ви, че жителите на Благоевград са точно толкова български граждани, колкото и жителите на Кресна. Вашето нелепо твърдение е архаично ехо от философията на един източен диктатор, който обичал да казва "Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы.". До там ли сте стигнали в демократичното си израстване? Жалко за Вас и за хората, които са Ви гласували доверие, защото онзи ден им казахте, че ако интересите на 10 или 100 от тях са против интересите на 1 000 те не могат да имат никаква надежда за справедливост и лична защита", коментира в писмото до обществеността Георгиев.

"Нито аз, в качеството ми на кмет на Кресна, нито общинските съветници от местните коалиции "Обединени за Кресна", "За Кресна" и ПП ГЕРБ в Кресна сме злодеи, които потриват ръце и искат да съсипят на всяка цена инициативата на нашия "блестящ" областен управител, която както разбираме вече е погълнала стотици хиляди левове. Кресна иска да се развива на равна нога с другите общини в България, а органите на нашето местно самоуправление да изразяват правото и реалната възможност на нашите съграждани да решават самостоятелно всички въпроси от местно значение, които законът е предоставил в тяхна компетентност. И точно заради интересите на гражданите и върховенството на закона, в Кресна ще бъде проведено на 31 юли Общо събрание на населението. Защото така повеляват интересите на суверена", посочва в заключение кметът Николай Георгиев

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама