Първият в страната център за подпомагане на жертви на сексуално насилие вече работи в Бургас

17:09, 18 юли 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Бургас започна работа първият в страната център за подпомагане на жертви на сексуално насилие „Вселена“. Той допълва широкия спектър от социални услуги, които се предлагат в града.

Идеята за създаването на Центъра и начинът му на работа бяха представени на специална конференция. В нея участваха кметът на община Бургас Димитър Николов, посланикът на Обединено кралство Великобритания Н. Пр. г-жа Ема Хопкинс, главният прокурор Сотир Цацаров, главният секретар на МВР Георги Костов, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, представители на общините партньори, неправителствени организации и други.

Община Бургас осигури помещение, в което Центърът ще се помещава, и финансиране, което ще подсигури работата му до края на годината. Във „Вселена“ ще работят двама психолози, които владеят чужд език.

„Имаме готовност да заложим средства за следващата година и да стартираме процедура до Социалното министерство. Това е пилотен проект. Много колеги от други общини се интересуват как точно ще функционира. За нас беше по-важно да стартираме работа, отколкото да чакаме пълното хармонизиране на законодателните инициативи“, каза кметът Димитър Николов.

Жертвите на сексуално насилие ще могат да потърсят помощ от специалистите в Центъра на безплатен телефон 0800 18 017. Подробна информация за работата на социалното заведение ще се разпространява и чрез брошури. От началото на месеца помощ са потърсили две лица. Всеки от пострадалите ще може да остане в Центъра в рамките на един ден. При необходимост жертвите ще бъдат пренасочвани към МБАЛ - Бургас или към кризисните центрове за хора, преживели насилие. Там те ще могат да останат в рамките на 6 месеца. 

Център „Вселена“ е създаден по модела на идентични организации във Великобритания и с активната дейност на посланика на Обединеното кралство у нас Н. Пр. Ема Хопкинс.

„Този проект е силен заради партньорството между институциите, които създадоха Центъра. Само ако работим заедно, можем да осигурим нужната подкрепа и грижа на жертвите, от която те толкова много се нуждаят. Щастлива съм, че британският център "САТУРН" и център "ВСЕЛЕНА"  ще продължат да работят заедно по проект, в който ще развиват и споделят добри практики“, каза при представянето на Центъра Н. Пр. Ема Хопкинс.

„Инициативата на Британското посолство, Община Бургас, общините в района, както и приносът на правоохранителните органи ражда нещо, което може да бъде оценено само позитивно“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Главният секретар на МВР Георги Костов коментира, че заплахите, с които се сблъскват жертвите на сексуално насилие налагат изграждането на такъв център. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама