Съдиите към Турция: Опитът за преврат беше военен - не махайте магистрати без доказателства

17:01, 18 юли 16 / Свят 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международната съдийска асоциация (МСА), представител на 84 съдийски организации от всички континенти излезе с позиция за събитията в Турция. Според становището военният преврат не е приемливо средство за смяна на легитимно правителство.

"Съвременното общество политическите различия следва да бъдат разрешавани по демократичен начин, предвиден в Конституцията и законите", казват от организацията. Според съдийските асоциации отговорните за опита за военен преврат в Турция следва да понесат своята отговорност чрез честен и безпристрастен процес.

Съдиите сериозно се опасяват, че опитът за преврат, който беше военен, а не съдебен такъв, сега се използва, за да бъдат завършени вече предприетите действия по отстраняване на съдии и прокурори, които не оправдават очакванията на правителството и те да бъдат заменени с лоялни негови привърженици.

От Международната и европейската съдийска асоциация призовават турските власти да ограничат отстраняването на представители на съдебната власт само до тези, срещу които е налице конкретно подозрение за участие в опита за преврат и да спазват независимостта и несменяемостта на останалите съдии. Припомняме, че над 3000 магистрати бяха отстранени от длъжност по подозрения за участие в опита за военен преврат срещу правителството в петък срещу събота.

 

Становище на Международната съдийска асоциация, преведено от Съюза на съдиите в България:

Международната съдийска асоциация /МАС/ следи с голяма загриженост актуалната обстановка в Турция.

Като представител на 84 съдийски организации от всички континенти, Международната съдийска асоциация, както и Европейската съдийска асоциация /ЕАС/, в която членуват 44 асоциации от Европа, са последователно аполитични организации, защитаващи единствено независимостта на съдебната власт и налагането на върховенството на закона. В съвременното общество политическите различия следва да бъдат разрешавани по демократичен начин, предвиден в Конституцията и законите. В този смисъл, военният преврат не е приемливо средство за смяна на легитимно правителство.

МАС / ЕАС твърдо и категорично отхвърлят такива насилствени опити. Съответно, отговорните за такъв преврат фигури следва да понесат своята отговорност чрез честен и безпристрастен процес.

В последните часове международните медии информират световната общественост, че около 3 000 съдии са отстранени в непосредствено следващия опита за преврат ден. Нито едно доказателство не беше обявено, че дори и един от тези съдии по някакъв начин е участвал в опита за преврат.

Ясно е установено в универсалните и общоприети стандарти, че отстраняването на съдия, доколкото представлява посегателство върху конституционно гарантираната му независимост, може да бъде предвидено само за случаите на конкретно обосновано предположение за извършено сериозно  нарушение. Налице са сериозни и обективни съмнения, че такива са извършени от такъв голям брой съдии.

МАС / ЕАС вече отбелязаха, че в последно време правителството, чрез Висшия съвет по правосъдие, упражняваше значителен и неприемлив натиск върху съдии. Дисциплинарни производства и отстранявания бяха проведени от Съвета по отношение на съдии след техни решения, които не бяха в съответствие с  очакванията на правителството. При такива обстоятелства значителен брой съдии бяха преместени в други съдилища принудително.

МАС / ЕАС сериозно се опасяват, че опитът за преврат, който беше военен, а не съдебен такъв, сега се използва, за да бъдат завършени вече предприетите действия по отстраняване на съдии и прокурори, които не оправдават очакванията на правителството и те да бъдат заменени с лоялни негови привърженици.

Ето защо:

МАС / ЕАС призовават турските власти да ограничат отстраняването на представители на съдебната власт само до тези, срещу които е налице конкретно подозрение за участие в опита за преврат и да спазват независимостта и несменяемостта на останалите съдии.

МАС / ЕАС призовават също така всички международни институции да следят постоянно сегашната ситуация, като изразяват дълбока и обоснована тревога за сигурността на тези съдии и на техните семейства. МАС / ЕАС ще следят развитието на ситуацията в Турция и призовава международната общност също неотстъпно да прави това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама