Пловдивски журналист представя изложба с графити от Лондон

16:40, 18 юли 16 / Култура 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Графити от Лондон ще представи в Пловдив журналистът и любител фотограф Виктор Кадири. Изложбата с фотографии се открива на 22 юли (петък) от 19.30 часа в спортен клуб за фитнес и скуош "Тотал спорт".

Философия, политика, спорт и хумор се смесват в посланията от уличното изкуство из кварталите на Лондон. Творчеството на изключително популярните, но въпреки това често анонимни графитни художници по лондонските сгради, част от които са в работническите квартали, като Брикстън, Бриклейн и Шоредич, влизат в обектива на Кадири.

Почитателите на уличното изкуство, в частност рисунки, ще могат да видят впечатляващи, красиви и понякога провокативни творби. Сред темите на художниците, които са от различни националности, са банките, човешките права и сексуалност или попкултурни феномени като Дейвид Боуи и Междузвездни войни. Понякога графитите са просто цветна украса за сградите в иначе еднотипната урбанизирана среда в работническите квартали.



Виктор Кадири се занимава непрофесионално с фотография. Дълги години работи като журналист в Пловдив, част от регионалния екип на Дарик радио. От няколко месеца живее в Лондон, където е особено впечатлен от рисунките в зоните на английската столица и решава да покаже, че рисуването на открити места и графитите не са непременно престъпление, а най-вече един от многото начини за себеизразяване на младите и понякога неоценени таланти. Когато е поднесено с вкус, дори престъплението може да се превърне в естетика. Кадири е категоричен, че целта на изложбата му не е да покаже себе си като фотограф, а да даде възможност на хората да видят неща, които не биха успели да видят с няколкодневна екскурзия до Лондон. "Не на последно място се надявам хората да разберат, че при добро взаимодействие между уличните творци и властимащите, крайният резултат може да има облагородяващ и дори съживяващ ефект за много от еднообразните и полуизоставени изоставени сгради и пространства в градската среда", твърди той.

Изложбата се осъществява с партньорството на Mediacafe.bg, graffiti.bg, Plovdiv-Events и уиски и бира бар "Сандък'ъ", където след 21 часа ще се проведе скромно after party.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама