Ресорни общински комисии одобриха готвените промени в управлението на "Булстрад Арена"

16:26, 18 юли 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Постоянните общински комисии по Икономическа и инвестиционна политика, и Закон, обществен ред и сигурност, проведоха днес съвместно, извънредно заседание, на което приеха предложението за начало на процедурата по отделяне на спортната зала в отделно дружество. 

Съгласно чл. 9 от Договор за дългосрочно сътрудничество и съвместна реализация на проект сключен на 21.06.2013 г., след изграждане и въвеждане в експлоатация на спортно-зрелищната зала, „Мол Русе Инвест“ ООД с ново наименование „Арена Русе Инвест“ ООД, се задължават да свикат и проведат Общо събрание на акционерите на Проект Русе АД, на което да вземат решение за отделяне по смисъла на чл. 262 в от Търговския закон, при което собствеността върху спортно – зрелищната зала се обособява в самостоятелно дружество с дейност, описана в договора. Към момента на отделянето процентното съотношение между акционерите е същото както в Проект Русе АД. По силата на посочения по – горе договор, след създаването на новото дружество, Община Русе и „Проект Русе“ АД следва да извършат замяна на акции, като „Проект Русе“ АД ще замени притежавани от него акции в новоучреденото дружество срещу акции на Община Русе в Проект Русе АД, така, че в новоучреденото дружество общината ще притежава 49 % от акциите, а „Проект Русе“ АД – 51%.

Общински съветници от БСП, Реформаторски блок и "Патриотите, ВМРО и Глас народен" изразиха недоумение защо толкова важно решение се предлага за разглеждане и гласуване в последния момент. Отново бе обърнато внимание, че материалите по проекта за решение са били изпратени от Общинска администрация в петък, в 16:20 часа, заседанието на Общински съвет е само 3 дена по-късно, и е било почти невъзможно за общинските съветници да се запознаят в подробности с всички текстове. Нина Крушева ("Патриотите, ВМРО и Глас народен") от своя страна коментира, че не са приложени основни икономически и финансови данни, което прави трудно оформянето на аргументирана позиция. Доц. Иван Станев (Реформаторски блок) пък обобщи, че колкото и добро да е подобно предложение, самият факт че се внася в последния момент е предизвикало множество съмнения у гражданите. 

На заседанието присъства и адвокат Светломир Коцев, представляващ инвеститора по проекта, който обясни, че настоящият проект за решение е едва първа стъпка в процедурата по обособяване на новото дружество, след която предстоят още много срещи и разговори между всички заинтересовани страни, при които ще бъдат изгладени всички неясноти, преди да се гласува окончателното решение. Той се ангажира да предостави и конкретни финансови данни, които интересуват общинските съветници. Що се отнася до кратките срокове, Коцев коментира, че предложението е внесено на 13 юли, веднага след като е било постигнато принципно съгласие от страна на инвеститорите. От друга страна приемането на това решение през юли ще даде възможност за работа по документацията по време на по-спокойния месец август. От тази гледна точка не е било уместно и да се чака 2 месеца за септемврийската сесия на Общински съвет. 

Председателят на комисията по ЗОРС Емил Милушев (ГЕРБ) обясни по същество, че настоящото предложение за ново дружество е в полза на Община Русе, която ще получи имот и акции, вместо само финансови средства, което винаги е за предпочитане. Той също обясни, че това е едва началото на процедурата, и предстоят още няколко решения до окончателното обособяване на новото дружество. 

В крайна сметка не бяха приети предложения за отлагане на точката за септемврийската сесия на Общински съвет, и тя бе гласувана в първоначалния си вид. Предстои предложението да бъде разгледано и гласувано на утрешното заседание на местния парламент. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама