Нови правила за прием в забавачките в Шумен

16:13, 18 юли 16 25 1654 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Детските градини в Шумен ще приемат за пръв път деца на 2 – годишна възраст, това предвижда новата Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата в община Шумен. Проектът е качен на сайта на общината и до 15 юли по него могат да се внасят мнения и предложения.

Деца, навършили 2 годинки ще се приемат в най-малките възрастови групи на градините, ако има свободни места, коментира общинският експерт по предучилищно образование Йорданка Димитрова. Тя уточни, че досега приемът в детските градини в общината е ставал по правила, приети от Общинския съвет. Те са систематизирани, променени и влизат в проекта за нова Наредба. Приемането на нормативния документ се налага, заради влизането в сила на Закона за предучилищно и училищно образование от 1 август.

За първи път родителите от общината, ще могат да подават заявления и по електронен път, предвижда още новата Наредба. Заявленията ще могат да се теглят, попълват и внасят он-лайн.

Предвидено е кандидатстването за градините да става както досега в срока от 15 януари до 30 април.

Друга новост в начините за прием в градините е , че се въвежда точкова система за оценка на критериите при прием на деца в първа възрастова група. За всеки от 11-те критерия ще се дава определен брой точки. С предимство ще се ползват деца със специални образователни потребности, малчугани, чиито братя и сестри посещават същата градина, деца с тежки болести и увреждания, както и такива,  на които и двамата родители учат или работят.

Важен критерий е поне единият от родителите да е с постоянен или настоящ адрес на територията на общината и местоживеене в близост до детската градина. Класирането ще се извършва съгласно постъпилите заявления за прием в детска градина, на база общ сбор от точки, като максималният е 30 точки.

Новост в работата на градините ще бъде и регламентираната почасова организация в групите. Ако родителите желаят ще могат да водят децата в 8 часа и да си ги приберат, когато мине обядът, обясни Димитрова.

2902 деца са в момента в детските градини в община Шумен. От 15 септември в първа група ще бъдат приети 672 деца и 174 на 2-годишна възраст. Общо 32 са градините в община Шумен.

Проектът за Наредба е публикуван на сайта на община Шумен и е поставен на видно място в детските градини и училищата. Предстои да влезе за обсъждане на сесия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама