Социалният министър направи проверки в заведения край морето

16:01, 18 юли 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Социалният министър Зорница Русинова се включи в проверки на заведения, намиращи се на крайбрежната алея във Варна. В тях участие взе и шефката на Главна дирекция „Инспекция по труда“ Румяна Михайлова. Социалният министър посети две от заведенията. Там стана ясно, че се спазва работното време на служителите, а също и си получават редовно заплатите.

До момента по Черноморието са направени над 600 проверки, като 141 от тях са на територията на Община Варна. „Благодарение на инспекциите от началото на 2016 г. досега във Варна са възстановени около 1 млн. лева забавени или неизплатени възнаграждения на служители“, каза Зорница Русинова.

Във Варна са констатирани най-малък процент случаи на работници без договори. Според социалния министър навсякъде продължава да стои въпросът с назначаване на 4-часов работен ден, който обаче реално е 8-часов.

Шефката на Главна дирекция „Инспекция по труда“ Румяна Михайлова смята, че все още съществува страх сред работниците и те не смеят да подадат сигнал за нередностите. А ако го направят, то обаждането е анонимно. „Активността на самите работници не е много висока. Хубаво би било, ако сигнализират по-често и не остават анонимни, защото понякога информацията поднесена с един сигнал не е достатъчна, за да бъде извършена качествена и ефективна проверка. Няма обратна връзка. Все още съществува някакъв страх, но и той е в процес на преодоляване. Много типично е, че сигналите за нарушения спрямо работещите се съобщават в края на сезона. Апелирам към всички, ако не получават навреме заплатите си и работят повече от уговореното време да сигнализират, докато все още са на работа. След това е много по-трудно и късно да реагираме и да предприемем каквито и да било действия“, обясни Михайлова.

Проверките по заведенията ще продължат до края на сезона, като най-активни ще бъдат в дните от 15 юли до 15 август.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама