Отношенията Турция – САЩ поставени на карта заради екстрадицията на Гюлен

15:38, 18 юли 16 / Свят 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Добрите дипломатически отношения между Турция и САЩ са поставени на карта заради въпроса с екстрадирането на проповедника Фетхуллах Голен, живеещ от години в изгнание в САЩ.

"Турция може да постави под въпрос приятелството си със САЩ на фона на призивите за екстрадирането на проповедника Фетхуллах Гюлен след опита за преврат" заяви на пресконференция след заседание на кабинета в Анкара премиерът на Турция Бинали Йълдъръм, цитиран от "Хюриет".

„Дори въпросът за нашето приятелство може да бъде отнесен към дневния ред тук. Въпреки това нашето Министерство на правосъдието прави каквото е необходимо”, посочи Йълдъръм. По думите му няма по-добро доказателство за екстрадицията на Гюлен от опита за преврат на 15 юли. По-рано държавният секретар на САЩ Джон Кери призова Анкара да изпрати доказателство, за да подпомогне екстрадицията на Гюлен.

„Има ли по-добро доказателство от това? Ние ще бъдем малко разочаровани, ако нашите приятели кажат „Покажете ни доказателството”, докато има членове на тази организация, които се опитват да разрушат държавата и човек, който ги инструктира”, подчерта Бинали Йълдъръм.

В отговор на въпрос, че Турция сега е изцяло фокусирана да премахне антиправителствената заплаха, той отговори, че Турция е достатъчно силна да елиминира множество заплахи по едно и също време.

Йълдъръм благодари на политическите партии, медиите и неправителствените организации, че са застанали срещу опита за преврат и повтори искането на президента за връщане на смърното наказание.

Премиерът обеща, че метежниците, участвали в преврата ще бъдат наказани в рамките на закона.

Междувременно дипломат номер 1 на САЩ заяви, че има риск за членството на Турция в НАТО, след многохилядните арести в страната след неуспешния опит за преварт.

САЩ подкрепя усилията на Турция да изправи пред правосъдието онези, които са участвали в опита за преврат. В същото време Вашингтон настоятелно призовава правителството да отстоява принципите на правовата държава, каза Кери.

„Ние категорично стоим на страната на избраното управление в Турция”, заяви Кери на пресконференция след среща с колегите си от Европейския съюз в Брюксел. „Но ние също твърдо призоваваме правителството на Турция да осигури спокойствието и стабилността в цялата страна”, подчерта той.

Джон Кери допълни, че също така призовават правителството в Турция да се придържа към най-високите стандарти за зачитане на демократичните институции в страната и върховенството на закона. Разбира се ние ще подкрепяме изправянето извършителите на преврата пред съда, но ние също сме предпазливи относно това, което надхвърля тези действия, посочи още Кери.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама