Валя Балканска: Няма повече да говоря за Роженския събор, искам той да се организира от Родопите

15:24, 18 юли 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Злоупотребиха с моето изказване всички медии. Това заяви народната певица Валя Балканска пред София Topnovini.bg. Повод за коментара ѝ стана нейно интервю пред БТВ, че повече няма да взима участие в събора, защото той много се комерсиализирал.

Тя уточни, че искала да обърне внимание, че Роженският събор трябва да се организира от Родопите, а не от други места. Думите ѝ обаче са разбрани по-различно, като тя нямала предвид, че повече няма да пее на събора. Тази година на Рожен се събраха над 100 000 души през трите дни на празника. 

През 1898 г. отец Ангел Инджов, свещеник в с. Соколовци, Смолян, пръв дава идея за общ събор в Родопите. Той  призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в деня на Св. Пантелеймон – 27 юли. Рожен се превръща в място, където веднъж в годината близки, роднини и приятели могат да споделят болка и радост.

Неусетно поколенията превръщат тези сбирки в традиция,организирайки родови и дружески срещи на родопчани – не само населяващи околността, но и изселени във вътрешността на страната, поясняват съвременните организатори на сайта на събора. По данни от страницата му излиза, че сред организаторите в момента е община Смолян. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама