Цацаров: Делото за „Сарафово“ е 80 тома, има над 170 свидетели и 100 експертизи

15:18, 18 юли 16 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров обяви в Бургас, че срещу атентаторите на летище "Сарафово" са повдигнати обвинения в помагачество към тероризъм. По думите му делото се състои от 80 тома, свидетелите по делото са повече от 170, а направените експертизи са близо 100.

Преди точно четири години на 18 юли в 17,23 часа на паркинга на аерогарата в Бургас избухна бомба в автобус с израелски туристи. Експлозията отне 7 човешки живота, а ранени бяха други 35.

"Делото действително е трудно и е доста обемно. Като обем то е 80 тома. Само съдебно-медицинските експертизи са 48, отделно е другият вид експертизи, а и доказателствата, които са събрани по реда на международната правна помощ, са събрани 22 поръчки за международна правна помощ, които са били отправени до различни държави, включително Ливан, Мароко, държави, с които на практика ние за първи път комуникираме по този начин. Има включително и ситуационна експертиза, която е пълно възпроизвеждане на взрива и всички последици от него", обясни главният прокурор.

За атенатата в „Сарафово“ са обвинени 36-годишният Мелиад Фара - ливанец с австралийски паспорт и 28-годишният Хасан ел Хадж Хасан - ливанец с канадски паспорт са обвинени в действия, с които са подпомогнали извършителят, който загина, да осъществи терористичния акт. По думите на Цацаров няма категорични доказателства за участието на трето лице в подготовката на атентата. Фара и Хасан ще бъдат съдени задочно и ще бъдат представлявани от служебни защитници. Това ще бъде първото дело за тероризъм в новата история на България.

Съдия-докладчикът Аделина Иванова по делото до 15 дни трябва да прецени дали да насрочи заседание или да върне делото прокуратурата, ако бъдат открити процесуални нарушения.

Днес в 17 часа пред паметника на жертвите на морската аерогара ще се проведе възпоменателна церемония. При терористичния акт загинаха петима израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама