Плащаме още 170 хил. лв. заради бавно правосъдие

14:49, 18 юли 16 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доклад на министъра на правосъдието Екатерина Захариева показва, че държавата ще трябва да плати 169 068 лв. заради бавно правосъдие. Допълнителни разходи, които трябва да бъдат одобрени от Министерски съвет и ще бъдат платени от бюджета на Министерството на правосъдието за 2016 г. През първото тримесечие на годината разходите пък са 160 хил. лв., за цялата минала година държавата е заплатила 800 000 лв. заради бавното правосъдие.

Министър Захариева обяснява, че парите са за „изплатените обезщетения по сключени споразумения относно нарушени права по разглеждане и решаване на делото в разумен срок по приключили граждански, административни и наказателни производства“.

Подобни обезщетения се дават, когато обвиняеми или ощетени лица по прекратени дела подават молби срещу решение на съда, действия или бездействия на органите на съдебната власт – съд, прокуратура, следствие, с които е нарушено правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. Заявленията се разглеждат от Инспектората към Висшия съдебен съвет, който се произнася в 6 месечен срок от постъпването му.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама