Омбудсманът препоръчва дебат за крайния срок за наемане на общински жилища в Шумен

14:29, 18 юли 16 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложените изменения и допълнения в Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и за продажба на общински жилища следва да се обмислят сериозно от Общинския съвет.

Това подчертава Обществения посредник Иван Капралов в шестмесечен отчет за дейността на институцията.

Според омбудсмана,предложеният краен срок от 10 години за ползването на общинския жилищен фонд не е лишен от аргументи.Същевременно той веднага породи притеснения и оплаквания пред Обществения посредник, които също не са лишени от основания.

„Надявам се, че предстоящият дебат ще доведе до възможност да се вземе решение след внимателна преценка на всички гледни точки“, подчертава Капралов, изразявайки позицията си, че „животът винаги е по-богат и пъстър дори и от най-детайлната и прецизна юридическа регулация“.

Шестмесечния отчет на Обществения посредник обхваща дейността на институцията от началото на годината до 15 юли. Статистиката показва трайна тенденция на устойчивост в броя на гражданите, обърнали се за помощ към местния омбудсман. Приетите, изслушани и консултирани граждани са 310, а заведените жалби общо 127. Във взаимодействие с администрацията са разрешени 46 случая. За разлика от същия период на 2015 г. са издадени три становища и препоръки. Анализът на причините за това налага изводът, че те са следствие на предприети реформи и секторни политики на новия кметски екип.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама