Водата в Пиринско поскъпва с 20 процента

14:05, 18 юли 16 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водата в Благоевградска област поскъпва драстично.

Вече е направено предложение от държавното дружество ВиК-Благоевград за нова цена на кубик.

Поскъпването ще е с 20 процента.

"Подчертавам, че е направено само предложение до ДКЕВР. Дали то ще бъде прието и дали увеличението ще е с 20 процента, зависи от регулатора", каза на заседание на Областната водна асоциация управителят Росица Димитрова. 

"В момента цената на един кубически метър вода в Благоевградско е 1,02 лева. Увеличението се очаква в началото на следващата година. Цената на водата ще бъде еднаква занапред за всички общини, независимо дали е гравитачна или помпажна, това е решението на Водната асоциация", изтъкна шефът на ВиК-Благоевград Росица Димитрова.

На извънредното Общо събрание на Водната асоциация, свикано от областния управител Бисер Михайлов, присъстваха кметовете на 11 общини в региона. 

На заседанието не бяха кметовете на Кресна, Разлог, Сандански и Петрич.

Кметът на Кресна Николай Георгиев междувременно е изпратил писмо в Асоциацията, че общинското дружество в града няма да се присъедини към ВиК-Благоевград. Това ще решат хората на 31 юли, когато ще има допитване по казуса.

"За да имаме възможност да кандидатстваме по европейски програми и да получим така необходимите средства за водния цикъл, е необходимо да изпълним едно условие – пълна консолидация. Предстои  да реши дали ще се присъедини към асоциацията и аз се надявам решението да бъде прагматично, а не емоционално", заяви областният управител Михайлов.

Кметовете на Гърмен Минка Капитанова и на Гоце Делчев, Владимир Москов, изразиха недоволството от фирмата, която бе определена за изпълнител на всички ремонтни дейности по водната инфраструктура в региона - благоевградската "Пиринстройинженеринг".

Капитанова и Москов настояха за стриктен контрол и спазване на сроковете при ремонти - не повече от 30 дни, а също така и качествено изпълнение, защото хората псували за всичко кметската управа.

Срокът на договора с тази фирма изтича през август и ще има нов конкурс, заяви водният шеф Димитрова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама