Горанов и Манолова се договориха за отпадане на ДДС-то на дарените храни

13:44, 18 юли 16 / Политика 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Финасовият министър Владислав Горанов и омбудсманът Мая Манолова договориха за механизъм за освобождаване от ДДС на дарени храни. Двамата се срещнаха с предсатвители на хранителния бранш и опбсъдиха възможностите.

След срещата Горанов обясни, че е „напълно възможно догодина да има такъв механизъм“. Той посочи, че възможности винаги има, защото това било въпрос на законодателна целесъобразност.

"Основните ни притеснения винаги са били да се създаде такъв механизъм и в такъв обем да се разтвори вратата, че да не се стигне до злоупотреби, тъй като дарителството по принцип е добро, стига да не засяга системата от ДДС“, каза Горанов.

За да се създаде механизмът финансовият министър постави срок до 30 юли на Мая Манолова, в който да бъдат подготвени текстве свързани с отпадането на ДДС за дарени храни.

„Заедно с българските производители на храни изложихме нашите аргументи пред министър Горанов защо е необходимо производителите на храни да бъдат стимулирани да даряват излишната продукция, тъй като сега огромна част от нея се унищожава, вместо да се дарява и да достига до бедните хора“, заяви омбудсманът.

По думите ѝ, ако това се случи, дарителството у нас може да се превърне в ежедневие и печеливши ще бъдат всички – както българската държава, така и хората в нужда и производителите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама