Копаят за канализацията на "Коматевско шосе" в Пловдив, засега пътят остава отворен

12:31, 18 юли 16 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започна работата по канализацията на "Коматевско шосе" в Пловдив. Днес багерите започнаха да копаят от кръстовището с бул. "Александър Стамболийски", като за момента все още може да се минава по пътя към квартал "Коматево".

Независимо че от Община Пловдив бяха съобщили, че трасето се затваря и се променят маршрутите на автобусните линии 1, 20 и 27, се прави всичко възможно още няколко дни хората да имат достъп до пътя.

"Сега имаме стесняване, започваме с канализацията, разстоянието е 200 метра. В рамките на няколко дни ще се минава и след това ще се направи черен път, най-вероятно само с чакъл", поясни кметът Иван Тотев. Този път ще обслужва само производствените и административни бази на предприятията в района и няма да се ползва от автобусите на градския транспорт.

С реализацията на проекта, финансиран от 30-милионния заем от ЕБВР, на бул. "Коматевско шосе" ще има две канализационни мрежи. Освен съществуващата стара канализация, обслужваща квартал "Коматево", ще се направи нова канализация с ф 600, която ще захранва всички имоти, които в момента са на септични ями.



Отделно ще се направи канализация само за дъждовна вода. Това е с цел превенция при големи порои да не се връща вода от битовата канализация и да не се наводняват имотите. Това е нова технология с филтри под пътното платно и преливници.

"Тук реално се прави нещо много голямо, искаме да го свършим максимално бързо, но не мога да кажа какви са сроковете", отбеляза Тотев. По думите му в хода на работата ще стане ясно кога ще бъде приключен обектът.

Редом с изпълнителя на канализацията "Драгиев и Ко" ще работи и фирмата изпълнител на реновирането на "Коматевско шосе" - "Щрабаг". Пътят никога досега не е бил асфалтиран и създаваше много проблеми на хората от района.

Възможно е в хода на строително-ремонтните дейности да излязат археологически находки, тъй като тук минава античният римски акведукт. По думите на кмета Тотев това не би забавило ремонта.

В рамките на няколко седмици ще бъде поставен светофар на кръстовището на ул. "Димитър Талев" и Околовръстния път, откъдето ще бъде пренасочен трафикът след затварянето на "Коматевско шосе".

Пловдивският градоначалник отказа да назове точната сума за цялостната реконструкция на артерията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама