8000 полицаи са уволнени след неуспешния преврат в Турция

11:46, 18 юли 16 / Свят 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След неуспешния опит за преварт турските власти са отстранили от длъжност 7 580 полицейски служители в цяла Турция, включително и в двата най-големи града Анкара и Истанбул, съобщава „Си Ен Ен Тюрк“.

Твърди се, че отстранените са свързани с проваления преврат срещу режима на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи пред „Ройтерс” високопоставен представител на силите за сигурност. Сред арестуваните военни от събота - около 6000, има 103 генерали и адмирали, един от тях е брат на зам.-председателя на управляващата партия - Мехмед Дишли.

По-късно днес до всички полицейски управления в страната ще бъде изпратен списък с имената на отстранените служители. След неуспешния опит за преврат в Турция започна масова чистка в системите на правосъдието, полицията и армията. Близо3000 съдии бяха отстраненизаради предполагаеми връзки с мрежата на духовника Фетуллах Гюлен - "Хизмет".

Общият брой на задържаните след метежите вече надхвърля 6000 души. Загиналите са над 290 души. Заради събитията от петък вечер президентът Реджеп Тайип Ердоган заговори за връщане на смъртното наказание. Днес опозиционната прокюрдска Народнодемократическа партия обяви, че ако такова предложение бъде внесено в парламента, нейните депутати няма да го подкрепят.

Според турското правителство основен организатор на неуспешния опит за преврат в страната е живеещият в САЩ духовен проповедник Феттуллах Гюлен – основен критик на Ердоган. В неделя държавният глава поиска от САЩ той да бъде екстрадиран. Според анализатори това може да доведе до влошаване на отношенията между двете страни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама