Отсечката Бургас-Варна с най-много катастрофи в цялата страна

11:30, 18 юли 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-много катастрофи в цялата страна стават на пътя Бургас-Варна. Това стана ясно днес по време на дискусия, посветена на пътната безопасност и нейното осигуряване през летните месеци. На срещата присъстваха Настимир Ананиев - председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенията в 43-то Народно събрание на Република България, областният управител Вълчо Чолаков, началникът на отдел Пътна полиция към МВР комисар Бойко Рановски , председателят на Постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас Живко Табаков, представители на Областна дирекция на МВР Бургас и други.

„Отсечката Бургас-Варна е 113 км, като от 2013 г. до 31 май тази година имаме 864 ПТП с 22 загинали и 198 ранени. За миналата година имаме 238 ПТП. За съжаление тази отсечка е с най-много на брой катастрофи в цялата страна. От началото на тази година имаме 66 произшествия с един загинал и 12 ранени“, съобщи Настимир Ананиев.

Той посочи, че тази отсечка е разделена на две други – от Бургас до Обзор и от Варна до Бяла.

За бургаската част общо за четирите години са станали 607 пътни произшествия. 11 са загиналите и 90 - ранените.  257 са ПТП-та във варненската част, с 11 загинали и 108 ранени.

„Тази отсечка, която е между Бургас и Обзор, има най-много катастрофи, или почти три пъти повече от варненската отсечка. За миналата година бургаската част има 168 катастрофи, трима загинали и 27 ранени. От началото на 16-та до 1 юни има 33 ПТП, загинали няма“, каза още Ананиев.

По неговите думи, през 2015 година България е на първо място в цяла Европа по брой на загинали при пътни произшествия. Високата скорост и отнетото предимство се сочат за най-големия убиец за 2015-та.

„Има още какво да се направи по отношение на пътната инфраструктура, както и по отношение на контролната дейност, която осъществяваме. Конкретно за лятото на територията на Бургаска област има командировани много служители от всички областни дирекции в страната. В РПУ-Несебър от началото на юни са командировани полицаи с техническо средство за проверка употребата на наркотични и упойващи вещества“, заяви комисар Рановски.

По думите му, резултатите, които получават ежедневно, са стресиращи, тъй като броят на хванатите дрогирани шофьори зад волана е равен с този на употребилите алкохол.

Мерките, които ще бъдат предприети за намаляване на катастрофите ще бъдат в две насоки - завишен контрол от страна на пътна полиция и по-добри инфраструктурни услови.

„Четирилентовият път между Бургас и Слънчев бряг, който предстои да бъде изграден, значително ще облекчи трафика в една от най-натоварените отсечки в страната. Той ще е с дължина 4 км. Ще изведе целия трафик от АМ „Тракия“ в посока Поморие и Слънчев бряг, извън Бургас. По този начин ще се облекчи и самият град“, каза директорът на Областно пътно управление-Бургас Митко Порязов.

Очаква се до края на 2017 година този 4-лентов път да бъде завършен.

Предвидени са и два обхода – на Ахелой и на Поморие. За този на Ахелой ще бъде обявена процедура за избор на изпълнител този петък. Има вече изготвен проект, извършени са и отчужденията на земите. За обхода на Поморие има решение по ОВОС с предварителни изпълнения. Процедурата обаче се обжалва и за момента не може да се каже кога ще бъде насрочено делото по обжалването.

„Като водач на автомобил с дълъгогодишен опит, както и като юрист, смятам, че основен проблем за тежките катастрофи не е инфраструктурата на пътя, а тази в главите на някои шофьори. Липсата на адекватни наказания, заниженият контрол и недостатъчните мерки на пътя водят до тежките произшествия“, коментира от своя страна областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Той предложи на председателя на комисията по транспорт в Народното събрание Настимир Ананиев да се върне в парламента дебатът за по-адекватни наказания за шофьорите, като посочи, че може да има големи глоби, нарушителите да копаят в градинки и т.н. Чолаков смята, че само по този начин ще бъде спряно неразумното поведение на пътя.

„Това е правилната посока, когато все повече даваме гласност на проблемите и да се разбере, че институциите работят по тяхното решаване. Аз като човек, който гледа нещата от ъгъла на туризма знам, че това е правилният начин ние също да покажем както на хората, които са от вътрешността на страната, така и на бургазлии, че в този динамично развиващ се свят, в динамиката, в която ние искаме да развиваме нашата област в една по-голяма туристическа дестинация, ние трябва да работим в посоки, различни както по отношение на продукт, така и по отношение на сигурността на туристите“. Това каза в заключение на провелата се дискусия председателят на Постоянната комисия по туризъм към Общинския съвет в Бургас Живко Табаков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама