Имотна фирма с обвинения към „Техномаркет“. Дължали 1,7 млн. евро за наеми

11:04, 18 юли 16 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дружество, което дава под наем помещения, обвини новите собственици на „Техномаркет“, че правели опити да присвоят част от имотите, собственост на „Глориент Инвестмънт БГ“ ООД. „Техномаркет“ дължал 1,7 млн. евро за наеми на фирмата, без да освобождава търговските обекти.

Това съобщават в отворено писмо до медиите от "Глориент Инвестмънт БГ" ООД.

Публикуваме целият текст на писмото без редакторска намеса:

Информираме българската общественост и медии, че новите собственици на „Техномаркет“ правят опит да присвоят собствеността ни, като са завели седем дела в различни съдилища в страната – в София (2 дела), Благоевград, Русе, Бургас, Сандански и Хасково.

„Техномаркет“ оспорват сключени през 2006г. сделки по покупката на магазините. От „Глориент Инвестмънт“ заявяваме, че разполагаме с договори за покупка на имотите, документи за направените плащания по сделката и нотариални актове за собствеността на имотите, вписани в Имотния регистър. Сделките ни са законосъобразни. Получавали сме наеми от имотите в рамките на 10 години, плащали сме данъци и никой не може да оспори собствеността ни.

Същевременно „Техномаркет България“ вече шести месец не изплаща към нас наемите за наетите от „Глориент” търговски обекти, централен склад и офис – общо 14 обекта в цялата страна, с което ние търпим сериозни финансови загуби.

Просрочените до момента задължения от „Техномаркет“ към „Глориент Инвестмънт БГ“ са над 1,7 млн. евро. Междувременно „Глориент“ е внесло в бюджета дължимия данък добавена стойност по издадените фактури. Към днешна дата натрупаната сума на внесения данък добавена стойност по неплатени фактури е в размер на 312 хил.евро. Загубите ни се увеличават с всеки изминал ден.

В рамките на почти 10 години наемите са заплащани, въпреки смяната на собствениците на наемателя („Техномаркет“), до момента, в който в началото на 2016г. „НСН Инвестмънт“ стана основен акционер.

В началото на месец май за пореден път отправихме покана за издължаване на дължимите наеми и поетапно освобождаване на обектите, което да осигурява достатъчно време на „Техномаркет” да релокира магазините си и на „Глориент Инвестмънт” да предложи на пазара помещенията под наем. След като не получихме отговор от наемателя, отравихме нотариална покана за прекратяване на наемните отношения. Внезапно „Техномаркет“ заяви, че не дължи наеми, защото е собственик на обектите. И до момента „Техномаркет“ отказва да напусне обектите.

На 6 юни 2016г. подадохме иск в Софийски градски съд, за да съберем вземанията си.

Съдружници в „Глориент Инвестмънт БГ“ са международни инвеститори. Те са много разочаровани, че в ЕС са допустими подобни нелоялни бизнес практики и е възможно един нов собственик на фирмата - наемател да оспорва правото на собственост, като се опитва да отмени законна търговска сделка отпреди 10 години.

По този повод някои от големите акционери в East Balkan Properties, контролиращ 40% от „Глориент Инвестмънт“, като Utilco Emerging Markets, Newray Limited, Hellet House, вече изпратиха писма до английския, американския, френския, холандски и финландския посланик в България, с които да ги информират за случая.

Действията на „Техномаркет“ са негативен сигнал за чуждестранните инвеститори, за условията на правене на бизнес в България, и рефлектират сериозно върху имиджа на страната. Зачитането на правото на собственост е фундаментално за демокрацията и е неотменимо условие от икономическия прогрес. Смятаме, че България като член на ЕС и правова държава трябва да защити частната собственост и интересите на бизнеса.

Твърдо сме решени да защитаваме интересите си пред съда и да се борим срещу нелоялните бизнеспрактики.

Глориент Инвестмънт БГ ООД е дружество, създадено с цел развитие на инвестиционна дейност в областта на недвижимите имоти. Дружеството е специализирано в изграждането на търговски и логистични паркове. До момента има реализирани 27 функциониращи проекта в 17 града в България.

Клиенти „Глориент Инвестмънт БГ” са утвърдени компании като BILLA, HOMEMAX, INTER CARS, LILLY DROGERIE, EURO 07, CARGO PARTNER, MEDINA MED, TECHNOMARKET, UNIVEG и други.

Глориент членува в Германо-Българската Индустриална Търговска Камара и Британо-Българската Бизнес Асоциация.

East Balkan Properties e компания с инвестиции в региона в размер на 63 млн. евро. Компанията стартира през 2005 година с капитал от 140 милиона английски лири, набран на стоковата борса в Лондон, за инвестиции в България и Румъния.

Акционерите в East Balkan Properties са големи инвестиционни компании и частни инвеститори от САЩ и Европа. (инвестиционни фондове -Newray Limited, Utilco, Hellet House и много други).

Чрез Форум Сердика, East Balkan Properties притежава 40% от „Глориент инвестмънт БГ”.

В рамките на деня София Topnovini.bg ще потърси и отговора на „Техномаркет“ по повод обвиненията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама