Отбелязаха 138 години от освобождението на Шумен

11:02, 18 юли 16 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
138 години от освобождението на града и 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски отбелязаха в Шумен.

Тържествата по отбелязването на историческите дати започнаха в 9 часа в храма „Свето Възнесение Господне“, където отец Димитър отслужи панихида за загиналите и молебен за здраве и благоденствие.

В10.30 часа пред паметника на Васил Левски в Шумен се състоя ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност пред саможертвата на загиналите за свободата на отечеството.



Венци и цветя бяха поднесени от името на Обшина Шумен, Областна управа, политически организации, културни институции и граждани.



На 18 юли се навършват 138 години от освобождението на Шумен. На тази дата командващият отбраната Фазлъпаша сваля оръжие пред генерал Белокопитов и предава града на руските войски. Поради важната си стратегическа позиция Шумен е бил внушително укрепен  и охраняван от многочислен турски гарнизон. Градът е една от най-важните османски крепости и в продължение на повече от век осуетява руските военни действия на Балканите. По тази причина стратезите на Освободителната война го изолират от бойните действия и битката за града е на масата за преговорите. Така свободата идва почти пет месеца след подписването на  Сан Стефанския мирен договор.



Денят, в който ключът на града официално е предаден генерал Вановски, съвпада с рождената  дата на идеолога на българското освобождение Васил Левски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама