Турският посланик у нас: Магистрати и съдии стоят зад опита за преврат

09:04, 18 юли 16 / Политика 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Магистрати  и съдии стоят зад опита за преврат в Турция. Това заяви турският посланик у нас Сюлейман Гьокче пред камерата на Нова телевизия. Той разясни, че отдавна в съседката ни властите са правили подготовка за арести на висши магистрати и съдии. Именно тези арести са се опитали да предотвартят с опита за преврат.

Въоръжените сили на Турция са 650 хил. души, в превратните действия са участвали няколко хиляди, поясни посланикът. Начело на преврата са били около 60 главнокомандващи, като общият висш военен състав на армията се състои от 400 генерала. "Това е една хунта във въоръжените сили на Турция, ограничена с няколко хиляди души", определи въпросната групировка още посланикът.

Според Гьокче  зад тази  организирана мащабна акция най-вероятно стои опозиционния лидер Фетхуллах Гюлен. Той нарече спекулации твърденията, че превратът  е режисиран от властите. За такива определи и мненията по повод това, че турският президент Реджеп Ердоган имал амбициите да наложи религиозна диктатура в съседката ни.

"Не споделям това мнение, защото, за да се коментира, първо трябва да се има нужната информация, а хората, които говорят така, я нямат", разясни още Гьокче. Той поясни, че организацията на Гюлен е религиозна секта и според него именно навременните действия на властите не са позволили да се наложи религиозен режим в съседката ни.

Посланикът определи като приятелски отношенията на Турция със САЩ, след като водещият на сутрешния блок го попита дали няма да влязат в противопоставяне, след като в Гюлен е на територията на САЩ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама