Алекс Алексиев и Владимир Чуков: Турция вече не е демокрация и категорично няма европейско бъдеще

08:38, 18 юли 16 / Политика 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турция отдавна не е демокрация, а една религиозна диктатура. Кемализмът отдавна го няма. Това заяви в студиото на Нова телевезия Алекс Алексиев, експерт по международна сигурност и радикален ислям.

Според него има някои недостоверни неща в опита за преврат.

"Гюлен бил зад преврата. Гюлен обаче мрази военните и военните мразят Гюлен. Той няма нищо общо. И второ - ден след преврата започнаха да уволняват съдии. Това не става просто така - това е подготвено."

„Срещу нас сега стои един абсолютно арогантен диктатор“, добави Алексиев по отношение на Ердоган и прогнозира пълната му диктатура, нещо, което според него Ердоган "винаги е искал – под формата на президентската власт“.

"А това не може да е хубаво за нас. Знаете, че турското мюфтийство управлява българското и когато диктатор е начело на турската държава, това не може да е добре за нас"

Според арабиста проф. Владимир Чуков, Турция в дългосрочен план ще се дестабилизира.

„Обезглавен е целият апарат за сигурността на Турция, които водеха борбата с "Ислямска държава". Всичко е парализирано. Преустановени са ударите срещу „Даеш“, защото шефът на базата „Инджирлик“ е заподозрян и отстранен".

Според Чуков Турция няма вече европейско бъдеще, след като Ердоган иска възстановяване на смъртното наказание.

„Това означава само едно – не искаме в Европа“.

Според профосера, на фона на това което се случва в Турция, възможността от дестабилизация в Турция, особено важен е профила на бъдещия президент на България.

„Важно е профилът на българския президент да се впише много ясно на фона на това, което се случва, да има необходимата експертиза да посрещне бъдещите предизвикателства.“, каза още той.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама