Над 100 души пострадали на пешеходни пътеки за година и половина във Варна

08:07, 18 юли 16 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„По данни на КАТ само във Варненска област през 2015 г. на пешеходни пътеки са станали 69 произшествия, при които са ранени 76 души. От началото на тази година катастрофите на пешеходни пътеки в областта са 25. В резултат от тях са пострадали 26 души. Зад черната статистика има много съдби, много човешко страдание, а потърпевшите заслужават да получат справедливост.” Това заяви народният представител от ГЕРБ Нели Петрова.

Пет години след инцидента, при който 20-годишната й дъщеря Лора Казанлиева беше прегазена от моторист на пешеходна пътека, тя организира във във Варна инициатива за безопасно движение по пътищата. С подкрепата на МГЕРБ край пешеходните пътеки на възлови кръстовища във всички райони на града, както и на входа на Морската градина, бяха раздавани флаери, които припомнят важни правила за безопасност на пътя. Информационната кампания е поредната, която се провежда по инициатива на Гражданското сдружение „Карай умно, искам живот”, чийто председател е Нели Петрова.

„Пет години след трагедията с дъщеря ми чакаме тълкувателно становище от Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС относно вината на пешеходците – жертви на пътно-транспортни произшествия. По ирония Висшият адвокатски съвет излъчи неговата позиция да бъде представена именно от защитника на моториста, убил Лора. Убедена съм, че създаването на допълнителни предпоставки за противоречива съдебна практика дава стимул на шофьорите, които не спазват законите на пътя, да продължават да правят нарушения”, коментира Петрова. По думите й обществото ни не бива да остава безразлично към тези проблеми, защото войната по пътищата на страната взема много жертви, а катастрофите на пешеходни пътеки не намаляват.

 „Превенцията е основната цел на поредната кампания, която организираме. Посланията, които отправят флаерите ни, напомнят на шофьорите, че пазейки своя живот и живота на останалите участници в движението, всъщност спестяват много болка и тревоги на близките си”, сподели Нели Петрова. Младежите на ГЕРБ раздадоха 1000 флаера, които насочват вниманието на хората към правилата за пътна безопасност и необходимостта от толерантност на пътя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама