179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

07:43, 18 юли 16 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Навършват се 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в подбалканското градче Карлово. Националният герой на България израства в много бедно семейство, в което на твърде млада възраст му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. 

Столична община ще отбележи празникът с тържествена церемония в 11.00 ч. пред паметника на Апостола на Свободата в Борисова градина, съобщиха от пресцентъра на кметството. В програмата ще участват актьорът Пламен Манасиев, вокална формация "Аноним" и Представителният гвардейски духов оркестър. Слово ще произнесе проф. Андрей Пантев.

Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, но твърде бързо манастирът става тесен за него. Напуска го и стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в Първата българска легия. Там той се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения. Прескача най-успешно тренировъчната яма, всички са възхитени от лъвския му скок и започват да го наричат Левски.

Той става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.

Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Той е воден от убеждението си, че “Нашето дело зависи от нашите собствени усилия”.

Турците го търсят непрекъснато, но той постоянно успява да се измъкне, като се преоблича и се превъплъщава в различни образи. Ботев пише за невероятната му издръжливост и весел характер – “Навън зима, камък се пука от студ, а той, Левски, пее”.

Апостолът на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч и е съден в София. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от него.

Обесен “там близо край град София” на 19 февруари 1873 г. Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама