Турция окончателно потуши опита за преврат

20:55, 17 юли 16 / Свят 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Участниците в опита за преврат са неутрализирани. Това са обвили от турската армия, съобщават световните агенции.

"Турският народ имаше най-голяма роля за предотвратяването на преврата", се казва в изявление на турските въоръжени сили, цитирано от „Ройтерс“. В него метежниците са наречени "предатели", за които армията обещава тежки наказания.

Турската армия е произвела предупредителни изстрели край летище "Сабиха Гьокчен" в азиатската част на Истанбул. Извършват се арести, като поддръжниците на неуспешния преврат не са отговорили на стрелбата.

БТА съобщи за сблъсъци във военновъздушната база в Коня, Централна Турция. Според Анадолската агенция полицията е влязла в базата, за да обкръжи високопоставени офицери като част от разследването за метежа.

Министерството на външните работи заяви, че "опитът за военен преврат несъмнено е организиран от терорстичната организация на Фетхуллах Гюлен", предаде „Ройтерс“.

СиЕнЕН-Тюрк съобщи, че сред задържаните за опита за преврат е главният военен съветник на президента Реджеп Тайип Ердоган - Али Язъджъ.

При събитията в нощта срещу 16 юли по последна информация са загинали 265 души, от които 104 са поддръжници на преврата, а останалите са цивилни и служещи в армията и полицията. Арестуваните са около 6 хиляди души. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама