„Приказка за България” ще учи децата в Каварна на история и умения

18:18, 17 юли 16 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Как се мели жито с хромел и се секат монети, колко тежат пушките и как се държат сабите от времето на Освобождението ще научат децата от Каварна по време на специален урок по история в чест на 139-ата годишнина от  Каварненското въстание през 1877 година. Тя ще бъде отбелязана на 23 юли. Честването се организира от  Община Каварна и национално дружество „Традиция“. По този повод в градския парк ще се проведе военно-историческа реконструкция “Защитата на Каварна“. В събитието ще вземат участие над 80 членове на патриотичната организация. За събитието ще бъдат използвани реплики на униформи и оръжие характерно за историческата епоха.

По-рано през деня - от 10 часа, за първи път в област Добрич ще бъде представен патриотичният проект „Приказка за България“, съобщи за Topnovini.bg д-р Добрин Добрев - председател на Военно-исторически клуб  "46-и Пехотен Добрички Полк", регионален клон на НТ "Традиция".

Инициатор на проекта е Цветелин Радулов от НД „Традиция“ от Русе. Той и други членове на националното движение ще обучават децата и ще ги запознаят с бита и войнските традиции.



Национален проект „Приказка за България“ има за цел цел да внесе ново усещане за историята ни във всичките й епохи и свързаните с тях събития, като част от патриотичното възпитание на младото поколение и като част от реализиране на идеята за участие на всеки гражданин на Република България в дейности, свързани с великото ни историческо минало. Със своята отдаденост към историческите събития и личности, организаторите пренесят децатта във времена на славни битки, довели до величието на българския народ.

„Приказка за България“ представлява своеобразно преминаване през различни епохи, в които всеки посетител може да се докосне до духа на времето, в което са се случвали уникални събития, в които са живели обикновени хора с техните чисто човешки съдби и в които са поставяни основите на съвременна България. Осъществяването на проект  „Приказка за България“ включва дейности от различни исторически епохи.



За представяне на Възраждането, Национално освободителните войни и Руско-турска освободителна война, се разчита на музейна експозиция с уникални оръжия от изброените исторически времена. Провежда се турнир по стрелба с въздушни пушки, представят се униформи, руска палатка от времето на Руско-турската война, бита на руския войник, реплика на оръдие. Друг елемент е приготвяне на войнишка храна в армейски казан по армейски рецепти. Ще бъде организиран конкурс за детска рисунка.

В края на август „Приказка за България“ ще бъде представена и в Добрич по време на тридневната възстановка на Добричката епопея, каза още д-р Добрев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама