Бургазлия спечели плувния маратон на празника на Созопол

17:37, 17 юли 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургазлията Петър Божинов спечели традиционния 3-километров плувен маратон, който се провежда в Созопол по случая празника на града Света Марина. Цели пет минути след него финишира вторият най-добър на маратона - Димитър Атанасов от Сандански. Третият,който изплува много пред основната група, бе Ангел Айков също от Сандански.

Класирането при жените поведе Никол Кошеджийска, следвана от Симона Палазова и Марина Николова, която се класира на трето място в категорията. При девойките на първо място се класира Росица Динева, второто място зае Ивет Шумкова, а третото място остана за Деница Цветанова.

При юношите първото място безапелационно спечели Росен Хараланов, следван от Антонио Деков и Ангел Василев.

И при най-малките плувци конкуренцията бе много сериозна. Пет деца на възраст от 6 до 10 г. взеха участие в плувния маратон, но най-добре се представи Александър Божинов, който вeче трета поред година участва в състезанието. Най-малката участничка бе Моника на 6,5 г., а най- възрастният бе 73-годишният Тодор Тодоров от град Черноморец.

Призьорите получиха купа, грамота и парична награда, които им бяха връчени от кмета Панайот Рейзи. Всички участници получиха шапки и тениски, които да им напомнят за смелостта при преплуването на Созопол.

Празникът на Созопол, посветен на Света Марина, започна рано сутринта със старта на традиционния плувен маратон. С всяка година желаещите да участват в плувната надпревара се увеличават, но тази година маратонът отбеляза своеобразен рекорд. 75 записани участници от 14 населени места в страната, както и плувци на невръстна 6- до 10-годишна възраст.

Празникът продължи в местността Света Марина, където отец Иван и отец Димитър отслужиха в едноименния параклис празнична литургия и осветиха курбана. Поляната около параклиса се оказа тясна за желаещите да споделят празника, който продължи с песни и красиви танци в изпълнение на ансамбъл „Странджа“. Празнични хора се извиха на поляната, а всички присъстващи получиха курбан и споделиха празничния обяд.

Празникът в Созопол продължи с народни борби от 17.00 ч. на стадион „Арена Созопол“, а кулминацията е вечерта на амфитеатър „Аполония“, където жители и гости на красивия древен град ще се насладят на концерт на трио „Сопрани“ и на впечатляващо лазерно шоу от звук и светлина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама