Бриго Аспарухов: Ердоган е знаел предварително за готвения преврат

17:33, 17 юли 16 / Политика 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Властите и президентът на Турция Реджеп Ердоган са знаели предварително за готвения военен преврат и са чакали той да започне. Това обяви бившият шеф на разузнаването ген. Бриго Аспарухов.

„Защо Ердоган не го е предотвратил, ако е знаел?, Защото ако го беше предотвратил, трябваше нямаше да арестува всички тези хора, които си беше набелязал“, обясни ген. Апарухов и допълни, че общественото мнение е щяло да се възпротиви на евентуалните предварителни арести.

„Това е един контролиран от Ердоган преврат. Имаше информация, че е трябвало да се случи в неделя сутринта, но явно нещо е наложило да се избърза. След него идва удобният момент, в който организирано за часове се потушава превратът и по този начин се легитимират следващите действия“, поясни той.

Според Аспарухов с арестуваните над 6 000 души в рамките на 24 ч. Ердоган си е решил проблем, за който биха му трябвали години.

„Ердоган е по-силен от всякога и се стреми да става още по-силен. Народът, който е на улицата и се радва, трябва бързо да изтрезнее и да разбере, че може да подпомогне за една откровена диктатура“, предупреди бившият шеф на разузнаването.

По думите му стремежът на Ердоган е да стане новият баща на Турция – дори да бъде нещо повече от Кемал Ататюрк. Вероятно заради този си стремеж той започна да завзема цялата власт.

„Това е концентрация на власт, която е била присъща на Турция в много далечно време. Това е породило в армията силно безпокойство. Той арестува генерали, вкара ги в затвора, пусна ги. Това се случи с прокурори и журналисти. Тези антидемократични мерки са нагнетили напрежение сред военните, които винаги са следили за опазването на демокрацията в Турция“, обясни ген. Бриго Апарухов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама