Съюзът на съдиите в България с писмо в подкрепа на отстранените си колеги в Турция

17:10, 17 юли 16 / Политика 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съюзът на съдиите в България разпространи отворено писмо до медиите, в което застава твърдо зад турските си колеги, които президентът Реджеп Ердоган отстрани от длъжност след опита за преврат в петък.

За една вечер от постове си бяха премахнати 2745 съдии и прокурои, а тази сутрин стана ясно, че близо 200 от тях вече са задържани от турската полиция.

Публикуваме цялото писмо на Съюза на съдиите без редакторска намеса:

Съюзът на съдиите в България следи с особена загриженост и тревога случващото се по отношение на наши колеги в Република Турция. В рамките на международното сътрудничество между съдийски организации бяхме инфoрмирани, че отстранените вчера от длъжност 2745 турски съдии и прокурори очакват да бъдат и задържани под стража.

Изразяваме категоричната си увереност, че тези наши колеги не биха могли да участват в действия, подриващи демокрацията и правото. Заявявайки непримиримостта ни към всякакви форми на насилствено въздействие, декларираме твърдото си становище, че не следва в борбата срещу такива действия да бъдат жертвани свободата и сигурността на наши колеги - съдии и прокурори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама