Военен командир от Стара Загора осъди Прокуратурата

14:47, 17 юли 16 25 1042 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Командир на военно формирование в Стара Загора осъди Прокуратурата на България по Закона за отговорността на държавата и общините (ЗОДОВ)  за присъждане на обезщетение за имуществени и неимуществени вреди.  

С постановление от 15.06.2015 г. той  бил обвинен, че на 08.08.2014 г. към 10.30 часа на Гарнизонно учебен център „Люляк”, като началник на подчинени, при изпълнение на задължение по военната служба причинил лека телесна повреда на повече от едно лице от състава на взвод „Военна полиция” -  нанесъл удари с дървен прът от тупалка за гасене на пожар в областта на долните крайници на трима военнослужещи и им причинил контузии.

 С постановление № 87/24.07.2015 г. наказателното производство било прекратено. Постановлението било потвърдено от Пловдивския военен съд и от Военно апелативен съд - София.

Заради повдигнатото обвинение обаче командирът бил психически разстроен и получил остър стрес, в поведението му се усещала тревожност и останал мнителен. Наказателното производство се отразило и на професионалния му авторитет, започнал да усеща промяна в отношението на колегите си, част от тях изпитвали съжаление към положението му, а други започнали да го избягват. Поради спецификата на личността и ценностната му система тежко са преживени уронването на доброто му име в обществото, отдръпването на приятелския кръг и изразените съмнения в неговата невинност. Затова моли, съдът да постанови решение, с което да осъди Прокуратурата да му заплати сумата от 5 000 лв. за неимуществени вреди и сумата от 500 лв. – имуществени вреди – за заплатеното адвокатско възнаграждение.

Прокуратурата на Република България счита исковете за неоснователни, защото ищецът не бил ангажирал доказателства за претърпените морални и имуществени вреди.

Според съда обаче, след разглеждане на свидетелските показания, предявеният иск е частично основателен. Безспорно е, че ищецът е претърпял неимуществени вреди, без съмнение той е изпитал притеснения и безпокойство, присъщи за всеки човек, подложен на наказателна репресия. Свидетелските показания установяват, че е изпитал притеснения, тревога и срам.

Затова и Старозагорският районен съд осъжда Прокуратурата на Република България, да заплати на Т.Д. сумата от 2 000 лв., представляващи обезщетение на претърпени неимуществени вреди, както и разходите за възнаграждение на адвокат.

Решението може да бъде обжалвано пред Старозагорския окръжен съд.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама