Ученичка от Русе пилотира космическа капсула

14:03, 17 юли 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученичката от Русенската Математическа гимназия Симона Тодорова днес се завръща от Международния космически лагер в Хънтсвил, щата Алабама. В него участваха младежи и преподаватели от 18 държави и САЩ.

От България заедно със Симона бяха Антон Узунов, ученик на Националната природо- математическа гимназия в София, и Милена Крумова - преподавател в Техническия университет в София.

Космическият лагер продължи една седмица. През това време младежите пилотираха космическа капсула и самолети, имаха мисия до Марс, в учебна лаборатория пречистваха марсианска вода и участваха в много други симулации, като тези, през които преминават бъдещите астронавти.

Посетиха и най- големия космически музей в света, който се намира на територията на лагера, срещнали са се с американски астронавти.

Симона и Антон бяха поканени да разгледат и университета в Хънтсвил. Двамата получиха правото да участват в Международния космически лагер след като спечелиха конкурса, обявен от Американското посолство у нас, за ученици с интереси в точните науки и астрономията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама