Майстори на четката се събират за „Мъглижки импресии 2016”

13:32, 17 юли 16 / Култура 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Художници от пет държави и майстори - занаятчии от Мъглиж ще вземат участие в Петия международен пленер  „Мъглижки импресии 2016“, който стартира днес в Мъглиж, съобщи кметът на общината Господин Господинов.  Сред участниците са гости от Русия, Сърбия, Турция и Канада.

„Сигурен съм, че и този път картините ще бъдат уникални, защото хубавата картина се прави от хора с добри сърза, а всички участници т. г. са добри хора”, коментира още кметът.

Той съобщи още, че заради здвасловни проблеми в пленера няма да участва академик Никола Манев, но той е изпратил картина, която ще бъде включена в общата изложба и писмо, че е духом с участниците в Мъглиж. За пръв път тази година в пленера ще участват Михаил Саздов и Петя Карастоянова.

„Пожелавам творческо вдъхновение, за да могат повече хора да видят красотите на Мъглиж и околностите.  Ние държим на културата и колкото и да е трудно, се стараем да я подкрепяме”, категоричен бе Господинов.

„Предвкусвам една прекрасна седмица и великолепни картини”, сподели Гаяне Доброволская от Русия, която участва за трети път в пленера. Корнелия Марган от Турция пък разказа, че е участвала на първия пленер и е била много щастлива, защото нейните картини са продадени благотворително и е парите е оказана помощ на болно дете.

Художникът Росен Бакалов, шеф на местното сдружение „Творецъ” сподели отколешна мечта в Мъглиж да има галерия, в която да се подредят картините от пленерите.

Художниците ще имат пълна свобода на изява както тематично така и технически.

На 23 юли пред сградата на общината в Мъглиж ще бъдат изложени картините нарисувани по време на пленера. За откриването на експозицията са поканени гайдарите от сдружение „Калиферови хайдути“, ще участват и представители на Прабългарска школа за оцеляване „Багатур”. На площада ще има и работилница на открито за желаещите да се пробват в рисуването и занаятчийството.

„Правим всичко възможно да построим или намерим сграда за галерия. Надявам се в новия програмен период да има финансиране на такива обекти”, коментира кметът Господин Господинов. Той съобщи още, че на общината е нужен и музей, тъй като има уникална сбирка от 1000 минерала, както и от старинни оръжия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама