Румънският национален камерен оркестър с концерт в Русе

10:27, 17 юли 16 / Култура 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 17 юли, от  20.00 часа в Доходното здание ще се проведе концерт на Румънския национален камерен оркестър в рамките на Международна  лятна  академия Алегра. Воден от Кристиян Мандял Румънският национален оркестър обединява най- ярките музиканти на Румъния в едно уникално творческо преживяване. 

Признат за най- добрия оркестър на Румъния през последните няколко години, Румънският национален оркестър се утвърждава успешно и на международната сцена като един от най-реномираните оркестри в света. Кристиян Мандял е административен и артистичен директор на оркестъра. 

Оркестърът продължава дейността на Румънския младежки оркестър, уникален артистичен и образователен проект, основан през 2008 по инициатива на челиста Марин Казаку с подкрепата на Фондация „Приятели на музиката - Серафим Антропов”. 

Следвайки професионалното си развитие в тази изключителна артистична среда, участниците в Румънския младежки оркестър продължават своята артистична кариера в Румънския национален оркестър. Към настоящия момент образователната програма на оркестъра включва разнообразни дейности, насочени към развиване на музикалния талант.

Академичната програма дава възможност на младите музиканти да навлязат задълбочено в тежкия оркестров репертоар чрез майсторски класове и концерти, а също и да участват в изграждането на ансамблова култура в съвместна работа с най-високо ценени диригенти и световно признати солисти, сред които Сара Чанг, Пинкас Цукерман, Дейвид Гарет, Аманда Форсит, Пламена Мангова, Питър Садло, Валентина Нафорница, Елизабет Леонская. 

Резултатът – първокласен оркестър, получил признание с блестящите си концерти в Румънския Атенеум, на сцената на Международния фестивал Джордже Енеску и на такива световни сцени като l’Auditorium Parco della Musica в Рим, фестивала Равело, Концертхаус в Берлин и Берлинската филхармония.

Солист е Вим Ван Хасел - тромпет.  Вим Ван Хаселт е професор по тромпет в Университета за музика във Фрайбург и изнася редовно концерти и майсторски класове в Германия и извън страната (Европа, Северна Америка и Япония). Занимава се активно с камерна музика в различни ансамбли и участва на фестивалите в Луцерн, Бад Кисинген,  Шлезвиг – Холщайн и др. 

Роден е в Търнаут, Белгия. Следва във Висшето училище за музика в Карлсруе – Германия, при проф. Райнхолд Фридрих и при проф. д-р Едвард Тар (бароков тромпет). Посещава майсторските класове на Оле Едвард Антонсен, Филип Смит и Маркус Щокхаузен. 

От 2009 до 2014 е в състава на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, където работи с известни диригенти като Марис Янсонс, Бернард Хайтинг, Валери Гергиев, Густаво Дудамел, Иван Фишер, Даниеле Гати, Лорин Маазел, Андрис Нелсонс и Николаус Харнонкурт. В този период преподава и в Консерваторията в Амстердам. 

Преди да се присъедини към оркестъра на Концертгебау и след обучението си в оркестровите академии на Дойче опер в Берлин и Държавната опера в Щутгарт, работи в Симфоничния оркестър на Берлинското радио. В допълнение към богатата си оркестрова кариера свири още с Берлинската филхармония и Фестивалния оркестър на Луцерн. 

Първият му солов компактдиск On the Road, реализиран от лейбъла Channel Classics, показва неговия многостранен талант и чувство за стил по един впечатляващ начин. Дискът включва и няколко пиеси, композирани специално за случая.

През 2010 проектът получава престижната награда Prix de Salon на Донорската фондация на Кралския Концертгебау оркестър. Най- новият му диск излиза през сезон 2014 – 2015. Вим Ван Хаселт е артист на Yamaha.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама