Бивш вътрешен министър: Ердоган е непредвидим и непостоянен, Турция няма да се стабилизира

09:10, 17 юли 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако започнем с поледните събития в Турция, тя вече не същата. Всички анализи, които сме градили трябва да се просмислят. Независимо коя от хипотезите ще се окаже вярна, независимо как ще се равие ситуацията в Турция, тя няма да успее да се стабилизира. Дори и Ердоган да съумее да укрепи стабилността си, това не означава, че Турция ще стане по-силна.

Това каза бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев в ефира на Нова телевизия. Йовчев подчерта, че в южната нисъсседка вече се говори и за връщане на смъртното накание. "Хиляди бяха заловени и съдбата им няма да е лека", каза той.

"Ердоган е непредвидим и непостоянен. Видяхме, че играе хазаратно, готов е да натиска до границата. Ето, например, по отношение на САЩ и забраната за америкаснки самолети", каза Йовчев.

Бившият вътрешен министър обясни, че ситуацията в Турция дава основания за различни тези. "Много е добрата организацията на митингте на посрещането на Ердоган след преврата, в рамките на ден заловиха хиляди и отстраниха близо 3000 съдии. Кога успяха толкова бързо да направят разследванеи да разберат?", намекна Йовчев относно една от версиите за преврата, че Ердоган сам го е организирал.

За последиците над България, Цветлин Йовчев поясни, че все още не може да се каже какво ще се случи. "Рано е да кажем дали ще има натиск на мигранти към България. Важно е да се знае има ли кой да управлява нашата армия, има ли кой да я контролира. Събитията ще се отразят и на ситуацията в близкия Изток", каза още бившият вицепремиер.

"Ние наистина сме във война, това е информационна, хибридна война, която "Ислямска държава води" с нас", коментира Йовчев относно терористичния акт в Ница в петък, когато десетки бяха убити. 

"Измислени експерти коментираха, че НАТО трябвало да вземе мерки срещу ИДИЛ. Какво трябва да направи, да нахлие в Париж ли? Колкото повече натискаме мюсюлманите, толкова повече създаваме възможност те да се радикализират", добави още вътрешният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама