13 деца са изслушани в Синя стая в Стара Загора

09:07, 17 юли 16 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 13 деца жертви на престъпления са били изслушани в Синята стая в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в риск (КСУДС)   в Стара Загора. Това стана ясно на среща по програма „Деца и правосъдие. Превенция на насилието”, организирана в Стара Загора от Института по социални дейности и практики.

Специализираното помещение за разпит и изслушване на деца (т.нар. синя стая) е създадено през май  2013 г. Стаята е оборудвана в Комплекса и представлява две помещения, разделени със стъкло за едностранно виждане, едното е за създаване на приветлива към разпитвания обстановка, оборудвана с видео и звукозаписна техника.  Второто помещение е снабдено с техника, която позволява да се слуша разпита и да се задават допълнителни въпроси през специалиста, улесняващ разпита.

Чрез Синята стая се осигурява нетравмиращо място за разпит на дете, жертва или свидетел, както и  достъп за различни специалисти от социални, терапевтични и др. услуги. Изслушванията се извършват от специализиран и обучен за целта екип от специалисти, включващ четирима психолози.

Синята стая се ползва от Районните съдилища в Стара Загора и Казанлък, Районна прокуратура  Стара Загора, ОДМВР, социална служба. http://starazagora.topnovini.bg/node/718550 http://starazagora.topnovini.bg/node/718550В периода от 22.05.2013 г. до 30.06.2016 г. помещението за щадящо изслушване на деца жертви и/или свидетели на престъпление в Стара Загора е използвано за 13 деца.  В това число влизат: едно изслушване в изнесено съдебно заседание, изслушвания пред съдия за снемане на сведения в рамките на образувано досъдебно производство: за ОДМВР – 7, Окръжна прокуратура Стара Загора- 2, Районно полицейско управление Казанлък – 3.

Най-малкото дете изслушано в Синята стая е било на пет години и половина, а най-голямото на 17 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама