Историческият музей в Горна Оряховица представи изложбата "От раклата на хърцоите"

08:45, 17 юли 16 / Култура 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Исторически музей – Горна Оряховица представи втората изложба от поредицата „Традиционна българска носия”. Съвместната инициатива на Горнооряховския музей и Петър Георгиев има за цел да запознае посетителите с характерното народно облекло от различните области на България. Показаните образци са част от богатата колекция на народния певец.

 Новата експозиция е озаглавена „От раклата на хърцоите” и представя типичното за този край облекло. Хърцоите са етнографска група, обитаваща ареала, рамкиран между Стара планина и р. Дунав, както и от р. Искър до Силистра.

Сред отличителните белези при техните носии са двупрестилченото женско облекло с тесни дълги коланни пояси и живописни шевици по ризите. Експонирани са както зимни, така и летни дрехи, различните видове забраждане на старинната носия и нейното разнообразие. Експонираното облекло датира в периода от средата на ХIХ век до средата на ХХ век, като повечето дрехи са от с. Белцов (общ. Бяла, Русенско) – едно от местата със запазено автентично хърцойско наследство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама