Местността Света Марина се превръща в сцена за фолклорна фиеста

08:33, 17 юли 16 / Култура 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Местността Света Марина (с. Ботево, община Аксаково) за пореден път ще се превърне днес в сцена за пъстър и колоритен фолклорен фестивал. На тази дата се чества и храмовият празник на манастира Света Великомъченица Марина при село Ботево. Началото по традиция ще бъде сложено с литургия в малкия параклис, която ще бъде отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. След нея той ще освети традиционния за празника курбан за здраве и ще приветства всички участници и гости. Курбанът за здравето на именици, гости и участници в празника ще приготвят Ути Бъчваров и екипът му.

Веднага след това започва фолклорната фиеста, превърнала се в неотменна част от културния календар на региона. Организатор и домакин на фолклорния фестивал са Община Аксаково, съвместно с Кметство Ботево, Народно читалище „Бъдеще - 1871“ и фирма ЕТ „Арет - Петър Петров“.

Желание за участие в тазгодишния празник на автентичния фолклор са заявили певчески и танцови колективи от Североизточна България от общините Аксаково, Варна, Суворово, Белослав, Вълчи дол, Провадия, Добрич, Добричка и Генерал Тошево, Силистра,Тутракан, Балчик, Кайнарджа и Ситово. Певците и танцьорите ще представят традиционни изпълнения, характерни за Североизточна България. Фолклорният фестивал тази година ще започне в 11 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама