Първата си самостоятелна изложба Студио Димчовски представя в „Двореца”

08:04, 17 юли 16 / Култура 25 650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първата си самостоятелна изложба подреди Студио Димчовски в Каменна зала на културния център „Двореца“ в Балчик. В нея са включени творби както на родителите Антония и Димчо Димчовски, така и на тримата им синове – Петър, Доси и Йоан.

Антония и Димчо Димчовски създават „Студио Димчовски“ и творят своите икони от 1984 година използвайки стари и забравени иконографски техники на старите майстори. Работят в традиционния византийски стил. От миниатюра до имперски икони, използвайки злато, сребро, емайл, перли, полускъпоценни камъни. Съживяват изгубени технологии като синайските нимбове, гранаре, гратаре, пробастър, чеканка.



Впечатляваща е иконата на Св. Кл. Охридски. Тя е с внушителните размери 1,50 на 1 метра. Но, в същото време е много лека, много ефирна. Според Димчо Димчовски, знаково е, че 1100 години от смъртта на светеца ще се отбележат в деня, в който изложбата ще бъде закрита – 27 юли.

Антония Димчовска споделя, че онова, което иска да покаже в картините си, е мекота, доброта и нежност. Откровеност.  По думите й, светът е такъв, какъвто го виждаш. „Аз искам светът да е красив. Мисля си, че като снимам по-красиви неща и рисувам красиви неща и светът ще стане по-красив”, допълва тя.



В изложбата им, иконите и живописните платна "разговарят" и ако иконите говорят за Твореца, то картините говорят за творението и в двата случая те славят Сътворението.



Сред гостите на откриването бяха приятели и почитатели на творческото семейство Димчовски, сред които актьорът и художник Добромир Манев, заедно със съпругата си, най-добрият български китарист Георги Василев, проф. по китара в Консерваторията на Лозана (Швейцария), лютиерът Румен Тодоров - член на Американската гилдия на лютиерите, много творчески личности.



При откриването иконописецът и богослов Димчо Димчовски сподели, че изложбата е свързана с много символика и знаци. И припомни думите на своя дядо, че Господ всеки ден праща телеграми, но няма кой да ги чете. „Дават ни се знаци свише, които пропускаме най-вече от глупост, не ги разчитаме. То е като един глупав ученик, който не си е разчел нотния текст и след това се чуди защо мелодията му не излиза. Древните хора са имали сензитивността да усещат и да контактуват с този дух, да разчитат това, което ни се дава. Иконите, картините са също знаци. Хората са също така икони. Когато свещеникът започва да прикадява по време на литургията, той прикадява първо иконите около иконостаса и след това хората, като икони на Бога – живи икони“, каза още иконописецът.



Той благодари на присъстващите, които като живи икони са дошли в Каменна зала, за да се срещнат с иконите на Студио Димчовски и представените живописни творби.

 Студио Дичмовски продължиха традицията по време на своя изложба да подаряват своя творба. Тази година икона те подариха на лютиера Румен Тодоров - член на Американската гилдия на лютиерите.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама