Над 130 съдии и прокурори са арестувани в Турция

07:34, 17 юли 16 / Свят 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 130 представители на съдебната власт в Турция са били задържани във връзка с опита за преврат от петък вечерта, предава Anadolu Agency.  Според главния прокурор на Истанбул ства дума общо 132 прокурори и съдии, които са били арестувани и са получили забрана да напускат страната. 

 

Задържаните са обвинени, че са били членове в терористична организация, ръководена от проповедника Фетхуллах Гюлен. Президентът Ердоган дори поиска есктрадицията на Гюлен от САЩ, но държавният секретар на Щатите обяви, че Турция ще трябва първо да представи доказателства срещу проповедника, и властите ще вземат решение, дали бъде изпълнено искането. Самият Фетхуллах Гюлен отрече обвиненията и осъди опита за преврат.

 

До момента 2, 839 военни, участвали в събитията от петък срещу събота, са били арестувани, а 20 войници са били убити, включително няколко висши офицери, при опита да свалят правителството. 

 

Арестувани са командващият трети корпус армейски генерал Ердал Йозтюрк, командващият втора армия армейски генерал Адем Худути, началникът на щаба на втора армия и командващ гарнизона на Малатия корпусен генерал Авни Ангун. Под арест е и бившият командващ военновъздушните сили армейски генерал Акън Йозтюрк.

 

Ройтерс съобщава още, че е задържан и съдия Алпарслан Алтан, един от 17-те членове на Конституционния съд на Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама