В името на какво Цацаров смята, че може да стои на поста си и още ден, недоумява Христо Иванов

18:14, 14 юли 16 / Политика 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“В името на какво собствено той (главния прокурор Сотир Цацаров) смята, че е оправдано да прекара и един допълнителен ден (и така до края на оставащите му 3 години) на поста си? Кое оправдава дейността му? Реформите, които (не) прави? Тоталната липса на борба с корупцията? Провалът в преследването и на много по-прости видове престъпност, като например ефективното справяне с т. нар. телефонни измамници (държавата ни дори с това не може да се справи)? Лидерството на мнозинството във ВСС, с което произвежда един от най отблъскващите колективни образи на управленска номенклатура в БГ условия?”

Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook бившият министър на правосъдието Христо Иванов, след като по-рано днес ВСС отказа да провери вечерял ли е Ясен Тодоров при шефа на Божо Козела в Поморие.

“Днес г-н Цацаров споделил поредната порция от свои възгледи за вселената, общественото хранене, медиите, ИКЕА, вкл и вашия покорен "небезизвестен" слуга. Явно все повече ще трябва да свикваме, че главният прокурор ще компенсира липсата на каквато и да било отчетност за дейността си с морализаторстване, "страхуване", политиканстване и коментари по злободневни теми "като гражданин" (с колело)”, коментира още той.

София Topnovini.bg публикува целия статус на Христо Иванов без редакторска намеса:

Днес г-н Цацаров споделил поредната порция от свои възгледи за вселената, общественото хранене, медиите, ИКЕА, вкл и вашия покорен "небезизвестен" слуга. Явно все повече ще трябва да свикваме, че главният прокурор ще компенсира липсата на каквато и да било отчетност за дейността си с морализаторстване, "страхуване", политиканстване и коментари по злободневни теми "като гражданин" (с колело). Това, което ми направи впечатление, е филипиката по адрес на г-жа Соня Найденова: Калин Калпакчиев последователно изпълнявал "диктовката" на "икономическите и политическите кръгове", издаващи „Биволъ“, „Медиапул“, „Дневник“ и „Капитал“. Найденова, обаче, претърпяла метаморфоза и "от един убеден защитник на други идеи, тя в един момент общо взето премина(ла) в една позиция, която никога не е защитавала."

Колкото до г-жа Найденова, бях свидетел как тя не издържа да бъде безропотен изпълнител на директивите на Цацаров, подобно на останалите гребци на галерата на мнозинството във ВСС. Когато от тях се изискваше с чугунено отрицание на очевидни факти да бранят доказано компрометирания софтуер за "случайно" разпределение на делата "Лоу Чойс", тя - по мои впечатления - просто не издържа на този абсурд и си позволи да заеме различна позиция. Последва санкция. При все, че сме били опоненти и вероятно продължаваме да имаме разлики по рзлични теми, не мога да не изкажа респекта си към г-жа Найденова, заради това, че има характера да се опълчи на страха, който владее (в пряк и преносен смисъл) съдебната власт. До голяма степен, благодарение на нейната смелост се стигна до смяната на скандалния софтуер с нов (на, който също вероятно ще бъде "намерена цаката" при липсата на капацитет и воля за борба с корупцията). Това, за което така и не успяхме да се преборим, е да има проверка за това кой се е възползвал от липсата на защита на предишния софтуер. Това беше един прост начин да се проведе операция чисти ръце в съда. Тогава, г-н Цацаров и неговото мнозинство със същата енергия, която виждаме днес, не позволи да има подобна проверка, въпреки десетките мои призиви за това.

По-интересно е друго, обаче. Днес, агресирайки г-жа Найденова, г-н Цацаров се е позовал на някакви "други идеи". Би ми било много интересно в някое от своите режисирани като погребение на генерален секретар на КПСС интервюта, г-н главният прокурор да ни осветли за тези идеи. В името на какво собствено той смята, че е оправдано да прекара и един допълнителен ден (и така до края на оставащите му 3 години) на поста си? Кое оправдава дейността му? Реформите, които (не) прави? Тоталната липса на борба с корупцията? Провалът в преследването и на много по-прости видове престъпност, като нпр ефективното справяне с т.нар телефонни измамници (държавата ни дори с това не може да се справи!!!)? Лидерството на мнозинството във ВСС, с което произвежда един от най отблъскващите колективни образи на управленска номенклатура в БГ условия?

И, като става дума за медии, слугуване на "кръгове" и метаморфози - да си припомним някои неща. Г-н Цацаров започна главно-прокурорската си карирера като креатура на ГЕРБ (близката до Пеевски Фидосова конструира състава на днешния ВСС с основна задача да избере Цацаров). Когато Цветан Василев и Пеевски се обърнаха срещу ГЕРБ, г-н Цацаров ги последва като верен тиловак. Когато Пеевски и Василев се изпокараха, г-н Цацаров се нахвърли срещу Василев със същия пит-булски маниер, с който дотогава го бранеше. Когато ГЕРБ се върнаха на власт, започнаха съвместните "оперативки", СМСи и прочее флирт. През цялото това време Пеевската пропагандна машина обслужва г-н Цацаров по начин, който напоследък се стори прекален дори на Недялко Недялков. В частност, г-н Цацаров има седмична колонка в "Труп", списвана по негови указания, ако не и лично. В което няма нищо лошо, стига да се подписва с името си. Или поне да намерят реален журналист, готов да застане зад вишеупоменатите "идеи" на г-н Цацаров с лице и име. Сега, при евентуалното преструктуриране на Пеевската пропагандна империя и подготовката на нова архитектура на бъдещото управление, без съмнение ще видим и нов пирует от страна на г-н Цацаров, с все същата дърварска елегантност и амнезия какво е било преди 5 минути. (Четете ли внимателно имената г-н главен прокурор!?)

Та, не виждам защо г-н Цацаров скромничи по този начин. На неговите метамофози могат да завидят заедно и поотделно всички "комици", с които иначе разбрахме, че напълно безкористно споделят общи представи за културна политика, отношения с медиите и министерска душевност. А на кого точно служи г-н Цацаров - Бога ми - изгубих му края. Сигурен съм обаче, че не е на обществения интерес.

Иначе, по света, при казуси като този с г-н Тодоров се прави рутинна проверка на фактите, заключенията се обявяват прилежно и така се гарантира доверието в съдебната власт. Друг свят...

Впрочем, в шума днес се е изгубило обстоятелството, че не само че празнуващата прокурорка е избрала специално това заведение, но и че е имало предварително съгласуване с Цацаров на детаилите по вечеринката. Още една причина, да няма проверка на фактите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама