От Рилския манастир отговориха на Русенския митрополит, действията им съобразени и със Св. синод

10:33, 14 юли 16 / Култура 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Във връзка с отпечатаните наскоро книжки от Рилската света обител – „Завет и Акатист на преподобни Йоан Рилски Чудотворец” и „Завет на преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец”, и появилата се неяснота около това с чие благословение са излезли от печат, Ви уверяваме, че същите печатни издания са получили не само одобрението и благословението на Светейшия ни Патриарх, но и това на Св. Синод в пълен състав в заседанието си на 19.11.2015 г., прот. № 26. Решението е поместено и в двете издания на ст. 3 с голям шрифт.”

Това гласи разпространеният днес от Българската православна църква отговор на Рилския манастор на съмненията относно благословията за издаване на двете книжки, които изрази в своя позиция Русенския митрополит Наум.

Както вече съобщихме, Наум отбеляза на своята страница в социалната мрежа фейсбук, че „за пореден път с голямо учудване научихме от официалния сайт на БПЦ-БП, че „с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит”, братството на Рилския манастир е подготвило две юбилейни издания, във връзка с годишнини на преп. Йоан Рилски. В тази връзка той уточни, че за целта е необходимо и одобрението на Светия синод на БПЦ. Дори бяха изразени съмнение, че "патриарх Неофит продължава да е в плен на лица, които подвеждайки го, заради собствени користни цели или непоправима човешка глупост и амбиции, поставят личността му в конфликт със Св. Синод, внушавайки му да взема разни неадекватни решения, които не са от неговата компетентност или правомощия".

“Съществуват достатъчно примери в църковната практика, в които до знанието на вярващия народ е свеждано едно, или друго предстоящо събитие, а името на Негово Светейшество, като изразител на волята на Св. Синод, стои като гарант за неговата изрядност по отношение на установения от Устава на БПЦ църковно – административен ред, който по презумпция подразбира и синодалното устройство на нашата Църква. По подобен начин в случаите, когато Председателят на Светия Синод не е споменаван изрично пред председателствания от него орган, до този момент никой не е възприемал това като обида спрямо Първосветителското достойнство на Светейшия ни Патриарх. Все още твърдо вярваме и изповядваме съборното начало на Православната Църква, затова поднасяме искрено извинение към всички, които са видели някаква тенденциозност в предишното наше обявление”, уточнават във връзка с това от ръководството на Рилската света обител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама