89 музиканти от почти цял свят се включват в „Алегра“ Русе

16:43, 13 юли 16 / Култура 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подробности за Международната лятна академия „Алегра“, която стартира днес в Русе, бяха представени на пресконференция днес с участието на председателя на Фондация „Алегра“ Петър Найденов, зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров и изпълнителния директор на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова.

По време на срещата Григоров изрази удовлетворението на ръководния екип на Община Русе от нарастващия интерес към Музикална лятна академия „Алегра“ и посочи, че събитието заема достойно място в културния календар на града.

Тазгодишното издание на академията включва 7 майсторски класа: оркестрово дирижиране, хорово дирижиране, пиано, клавирно дуо, кларинет, класическа китара и тромпет.

В тях ще се обучават 89 млади музиканти от 21 държави, сред които Китай, Япония, Тибет, САЩ, Канада, Мексико, Бразилия, Иран, Индонезия, Тайланд, Южна Корея, както и почти цяла цяла Европа. Участниците от България ще бъдат 24, а сред тях ще има и ученици на русенското училище по изкуствата.

Всички те ще имат изключителната възможност да придобият ценен опит и да усъвършенстват уменията си под вещото ръководство на изтъкнати имена от световна величина. Сред лекторите са вече познатите от миналогодишното издание на академията проф. Йоханес Шлефи (оркестрово дирижиране), клавирното дуо Генова & Димитров и тромпетистът Вим Ван Хаселт.

Към преподавателския екип тази година ще се присъединят още Андреас Херман – диригент на Мюнхенския филхармоничен хор, Фабио Ди Казола – швейцарски кларинетист и професор в Университета по изкуствата в Цюрих, както и Андреас Фон Вангенхайм – немски китарист и композитор, който преподава във висши музикални училища в Германия и Швейцария.

В рамките на 12 дни публиката ще има шанса да се наслади и на 10 концерта в Доходно здание, което ще превърне емблематичната за Русе сграда в световен център на музиката. Освен традиционните заключителни концерти на отделните майсторски класове, които ще се провеждат ежедневно, започвайки от 19 юли, в програмата са предвидени и още 3 изключително атрактивни концерта, на които като солисти на русенска сцена ще излязат самите преподаватели в академията.

На 17 юли, от 20 ч., в голямата зала на Доходното здание с букет от прочути и любими на публиката инструментални бисери ще се представи Румънският национален камерен оркестър със солист световноизвестният тромпетист Вим Ван Хаселт.

На следващия ден, 18 юли, от 20 ч. в зала „Европа“, рецитал ще изнесе китаристът Андреас фон Вангенхайм, а на 20 юли е специалният Гала концерт Алегра 2016 с участието на клавирното дуо Генова & Димитров, кларинетиста Фабио ди Казола, Русенска филхармония, смесения хор „Проф. Васил Арнаудов“ и диригентите Йоханес Шлефли и Андреас Херман. Те ще изпълнят произведения от Брамс, Вебер и Чайковски.

Международната лятна академия „Алегра“ се организира от Петър Найденов – възпитаник на НУИ „Проф. В. Стоянов“, соло контрабасист на симфоничния оркестър на Люцерн, Швейцария, и преподавател във Висшето училище по изкуствата в Цюрих.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, Министерството на културата, Фондация „Америка за България“ и с любезното съдействие на Община Русе, ОП „Русе Арт“, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, РУ „А. Кънчев“ и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама