Общественици с участието на Моника Маковей издадоха сборник за съдебната реформа

22:05, 12 юли 16 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Защо е важна независимостта на съдебната власт?“. Простият отговор на този въпрос е: „За да сме сигурни, че всеки съдия, прокурор, следовател действа по съвет – споерд разбиранията си за добро и зло“.



С тези изречения започва въведението от сборника „Право и ред, справедливост в пет стъпки“, който събира позиции и мнения в подкрепа на реформирането на съдебната система в България. Той бе представен в аудитория 224 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, като в изданието се съдържат статии на 13 български автори и един чуждестранен – Моника Маковей, бившият правосъден министър на Румъния.

Целта му е да допринесе на широк кръг от граждани извън професионалната общност да разберат проблемите в правосъдието ни. Също така и повече хора да изберат да участват в решаването им заради личната ни перспектива тук, в България.

„През последните две години гражданското участие е в подем. За последните 25 години, в които имаме действаща демократична Конституция, опитът за правосъдна реформа получи най-силно гражданско участие именно в тези години“. Това каза един от авторите на сборника адвокатът Димо Господинов.

Според него важен е фактът, че министър на правосъдието в продължение на повече от година е бил човек от гражданския сектор. Това е Христо Иванов, който, по думите на Господинов, който е актуализирал Стратегията за реформа в съдебната система на базата на предложенията и достиженията на гражданското общество в сферата на правосъдието.

„От друга страна гражданското общество участва и под формата на граждански натиск. Най-големият протест, който се случи на тема правосъдие, бе на 14 юли миналата година пред Съдебната палата“, припомни адвокатът и допълни, че сме много далеч от случването на тази промяна.

„Съществува един много опасен феномен. Всеки скандал, който не е последван от наказание или действие, дава нови предели, в които можете да стигнете в собствената си безобразност“. С тези думи доц. Кристиан Таков, преподавател по право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, обясни все по-честото му желание да не говори за актуалните проблеми в страната.  



Посланието на бившия румънски правосъден министър Моника Маковей е заключението на сборника. В него тя дава обширно обяснение за това как северната ни съседка е променила правосъдната си система. Как се е променила държавата и обществото ѝ и как всичко това е свързано с правосъдната реформа. „Ако изчистиш съдебната система, тя ще изчисти всичко друго“, казва тя.

Сред автори са още съдебният журналист във в. „Капитал“ Росен Босев, председателят на „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков, експертът от „Центъра за либерални стратегии“ Димитър Марков, съдията от Софийски апелативен съд Калин Калпакчиев и др.

Сборникът е разделен в шест глави – „Независим съд и съдебна система“, „Добро и ефективно управление на съдебната власт“, „Качествен и високо мотивиран човешки ресурс в съдебната система“, „Модерна и ефективна наказателна политика“ и „Достъп до право и правосъдие“.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама