Българите все по-често употребяват реч на омразата, сочи изследване

21:19, 12 юли 16 25 506 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Речта на омразата е често срещано и трайно установено явление в българското обществено пространство. През 2016 г. разпространението му се разширява в сравнение с предходните две години. Българите са все по-толерантни към употребата на реч на омразата. За последната година разпространението ѝ се разширява. 

 

Това показва изследване на института "Отворено общество", изготвено в периода 22 април - 13 май 2016 г.  

 

Ромите продължават да бъдат трайно асоциирани с негативни представи. Значително се увеличават и хората, които правят асоциация между имигранти и заплаха. Наблюдава се подем на общественото одобрение за публичното използване на изрази, които отразяват краен национализъм. Сред тях най-голям ръст бележи "България на българите" - повече от половината граждани одобряват употребата му. Над 30% от респондентите асоциират "ром" с "престъпник", а почти толкова асоциират "престъпник" с "политик". 

 

Има значително покачване на дела от респонденти, които асоциират "ром" с "престъпник" – през 2013 и 2014 г. тази асоциация се прави от една пета от анкетираните, а през 2016 г. вече една трета от тях съобщават, че правят такава асоциация", става известно още от изследването.

 

Повече от половината хора признават, че са чували агресивни изказвания срещу малцинствени групи, като голям скок отбелязват тези срещу мюсюлманите – от 11 % през 2014 г. до 38 % през 2016 г.

 

Изрази като "незаконни имигранти", "крадливи цигани", "гейовете са извратени" и "министърът е еврейска гад" получават одобрението на над половината от запитаните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама