ЕС започна процедура за налагане на санкции срещу Испания и Португалия

18:50, 12 юли 16 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На заседанието си днес в Брюксел финансовите министри от Еврозоната са взели решение да започнат процедура за налагане на санкции на Испания и Португалия заради нарушаване на правилата на ЕС за дефицит, съобщава АФП.

Министрите смятат, че двете страни не са предприели достатъчно ефективни действия в отговор на техните препоръки за мерките за коригиране на прекомерния им дефицит, се посочва в становището на министрите от Еврозоната.

Решението ще задейства санкции в рамките на процедурата за прекомерен дефицит.

Испания и Португалия разполагат с 10 дни, за да лобират пред Европейския съюз да не налага наказание. "Да се надяваме, че ще отговорят на заплаха за санкции с решения на проблема вместо със защитна реакция, която би била безполезна", каза ръководителят на Еврогрупата Йерун Дайселблум.

Европейската комисия ще разгледа техните аргументи и ще трябва да вземе решение относно санкциите в рамките на 20 дни.

Информацията за санкциите бе потвърдена първо от френския финансов министър Мишел Сапин. "Констатирахме обективната реалност, че още от 2015 г. нито Португалия, нито Испания са спазили поставените им цели. Сега преминаваме на втора фаза. Текстовете са си текстове. Най-лошият сигнал за пазарите би бил, ако повече не се спазват никакви правила. Но правилата трябва да се прилагат интелигентно - аз смятам, че трябва да се вземат предвид големите усилия, положени от португалския и испанския народ последните години. Ако се налагат санкции, то те не трябва да водят до значителни финансови последици за двете страни", коментира той.

Припомняме, че в понеделник ръководителят на Съвета на финансовите министри от Еврозоната  Йерун Дейселблум обяви, че Европейската комисия е подкрепила предложението на Еврозоната за налагане на санкции срещу Португалия и Испания.

Съгласно правилата на ЕС, комисията може да наложи глоби до 0,2 % от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страните от Еврозоната, които нееднократно пренебрегват ограниченията за дефицитите.

Предприетата от министрите стъпка е безпрецедентна в историята на валутния съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама