ЕС и САЩ се споразумяха за нов модел на защита на личните данни

18:37, 12 юли 16 / Свят 25 212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия одобри новото споразумение за трансфер на лични данни между Европа и САЩ, съобщава на сайта си институцията.

Спогодбата влиза в сила незабавно и се нарича „Щит за личните данни“ (Privacy Shield).

Новото споразумение създава силни стандарти за защита на лична информация, предпазва основните права на всеки гражданин на ЕС, чийто данни се прехвърлят в САЩ и ще дава правна яснота на бизнеса относно задълженията им при извършване на трасатлантически трансфер на данни, се посочва още в съобщението

Злоупотребите с лични данни ще могат да се обжалват в съда. САЩ въвеждат за европейските граждани и възможност за правна защита в областта на националната сигурност чрез омбудсман към Държавния департамент.

„Потоците от данни между нашите два континента са от съществено значение за нашето общество и икономика и сега ние имаме стабилна рамка, гарантираща, че тези трансфери се извършват в най-добрите и най-безопасни условия. Комисията е работила заедно с европейските органи за защита на данните, на Европейския парламент, държавите членки и на САЩ да въведат най-високите стандарти за защита на личните данни на европейците“, коментира зам.-председателят на ЕК Андрус Ансип.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви, че новото споразумение въвежда по-строга защита на потребителите и улеснява възможностите им да се обърнат към съда при нарушение на правата им.

Новото споразумение бе изработено, след като Европейският съд обяви за невалидно предишното Safe Harbour заради иска на австрийския правист Максимилиан Шремс. Тогава съдът постанови, че старият договор нарушава европейските правила, според които данни на европейски граждани могат да се пренасят само в държави със същата или по-висока степен на защита.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама