Закриват градината за деца с увреден слух в Пловдив

18:18, 12 юли 16 25 491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специализираната детска градина за деца с увреден слух "Фердинанд Урбих" в Пловдив ще бъде закрита, ако общинските съветници гласуват за това на предстоящата сесия на 14 юли.

Предложението за ликвидиране на детското заведение е внесено в Общинския съвет от кмета на града Иван Тотев. Аргументите му са, че заради силно намалелия брой деца и съответно намалената държавна субсидия Общината е принудена да дофинансира градината. През 2014 г. от общинския бюджет са пренасочени 80 хиляди лева (47 процента от общите разходи за персонала), миналата година сумата е била 75 хиляди лева, а за 2016-а планираното дофинансиране е в размер на 84 000 лева.

В градината се обучават 16 деца в две групи, като нито един от малчуганите не е нощуващ. Три от децата са на възраст 7 години, 6 са на 6 години, 6 са петгодишни и едно е тригодишно.

Голяма част от децата са с адресна регистрация извън община Пловдив, от цялата Пловдивска област, а средната месечна посещаемост на градината е 6-7 деца.

Базата на специалната детска градина е публична държавна собственост, с предоставени права върху имота на Средното специално училище за деца с увреден слух "Проф. д-р Ст. Белинов". Материалната база е в много лошо състояние - дограмата се нуждае от тотална подмяна, в две от помещенията има течове, мазилката е напукана и мухлясала.

Сградата се нуждае от саниране, което Общината не може да предприеме, защото не е собственик.

Ако решението бъде прието от Общинския съвет, детската градина ще престане да функционира от 1 септември 2016 г. Децата ще останат на обучение в подготвителни групи в същата сграда под управлението на директора на Средното специално училище за деца с увреден слух.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама