250 хил. българи са посетили Гърция през миналото лято

16:34, 12 юли 16 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
250 хил. българи са предпочели Гърция като лятна дестинация през 2015 г., а 600 хил. сънародници са избрали нашето Черноморие. Това отчете министърът на културата Николина Ангелкова, предаде репортер на София Topnovini.bg. За цялата година 950 хил. гърци са посетили страната ни, а 1 млн. българи са били в Гърция, което сочи, че показателите на двете страни са близки.

Очакванията за туристически сезон у нас са положителни. Към момента всички целеви пазари регистрират ръстове от 10% нагоре. Средният ръст за руския пазар се очаква да е около 20-30% за летния сезон. От Германия и Полша се очаква да се увеличи туристопотокът с около 20%, от Чехия, Турция и Израел – с 15%, Унгария, Словакия, Великобритания, Румъния и Франция – с 10%.

Основните усилия за привличане на туристи са насочени към подобряването на качеството на продукта, отбеляза Ангелкова. По нейните думи, от 21 млн. регистрирани нощувки за миналата година, 11 млн. са реализирани в 4 и 5-звездните хотели. Това показва, че се търси изключително високото качество на продукта.

Вече ще могат по-бързо да се наемат и сезонни работници от трети страни. Процедурите за наемането на работа за 90 дни са съкратени на 7 дни, а за период от 9 месеца са по-дълги. По този начин ще се увеличи значително конкурентността в сектора, коментира министърът. Желаещите да работят по нашето Черноморие са основно от Украйна, Молдова, Беларус и Грузия.

Относно сигурността на туристите Ангелкова каза, че имайки предвид световната конюнктура въпросът, свързан с безопасността и сигурността на почиващите в България е поставян винаги на първо място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама