Пловдивският район "Тракия" се превръща от "панелна спалня" в атрактивна градска среда

16:33, 12 юли 16 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Как панелните квартали от анонимни "предградия спални" се превръщат в атрактивна градска среда ще покажат архитекти и дизайнери по време на фестивала One Architecture Week, който ще се проведе от 30 септември до 9 октомври в Пловдив.

"Темата за специфичната среда в панелните квартали е свързана с един феномен - гражданското участие. Ние изследваме връзката между тях и се фокусираме върху механизмите за участие на гражданите в създаването на градската среда", поясни директорът на фестивала Любо Георгиев.

Най-големият панелен район в Пловдив - "Тракия", където живеят над 65 хиляди души, е обект на проучване на потенциала на живеещите в квартала за промяна на средата.

За панелните райони, които съществуват не само в България, но и в цяла Европа и по света, съществува старата негативна нагласа, че те са монотонни, сиви, скучни. През последните 2-3 десетилетия обаче има огромна промяна и "Тракия" го доказва, твърдят от One Architecture Week. Те са избрали този специфичен пловдивски квартал, който е третият по големина панелен комплекс в страната, за да покажат нагледно промяната.



През последните 25 години в района има видима визуална и функционална промяна, т.е. гражданите действат. Промените много често са хаотични, неестетични, затова и идеята е с общите усилия на местна власт, експерти и граждани тези промени да се случват по атрактивен и по-отговорен начин. Например остъкляванията, изолациите, малките магазинчета, градинки, беседки и други обекти между панелните блокове да се осъществяват в споделено взимане на решения и колективно създаване на градска среда.

Проучването в "Тракия" включва набор от данни, карти, интервюта с жители на района, като всичко в крайна сметка ще бъде оформено в книга с основните заключения. Анкетирани са около 500 души, като заключението на екипа е, че 75-80 процента от хората са доволни от средата, в която живеят. Тракийци харесват простора, зеленината и големите пространства в панелния район, а две трети от тях споделят, че имат готовност или вече са се включвали в различни акции за промяна - залесяване, оформяне на градинки, места за отдих и т.н.

В рамките на тазгодишния архитектурен фестивал е предвидена намеса в пространството между блоковете с номера 1, 2 и 3, което в момента е зелена площ с дървета и има оформени кътове с барбекю, пейки и градинки.

"В панелните квартали всъщност има уникална среда. В "Тракия" например има парк "Майка и дете", построен преди 40 години, който оттогава не е мръднал. Дилемата е в каква посока да тръгнем - дали да го премахнем целия и да направим чисто ново пространство, или някакси да се опитаме да го запази и да го направим удобно за хората", сподели кметът на район "Тракия" Костадин Димитров.

За казуси като този той потърсил съдействието на екипа на One Architecture Week. След допитване 60 души от квартала заявили, че искат кучешка и детска площадка, алеи, фитнес. "Точно това е начинът - да имаме пряк контакт с гражданите. Опитваме се с много усилия да направим стъпка напред в развитието на района и успяваме. Сега е моментът миналото и настоящето да тръгнат ръка за ръка и това е най-точният път", коментира още Димитров.

Архитектурният фестивал ще използва четири основни метода за взаимодействие с "Тракия" - ангажирано проучване, приложно образование, квартално веселие и споделено знание. Под мотото "Действие! Полезни практики от панелните квартали" инициаторите целят да развият инструменти за взаимодействие между граждани и среда преди, по време и след фестивала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама