Узбекска академична делегация черпи опит от русенските проектни идеи

16:30, 12 юли 16 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 12.07.2016 г.,  представители на академични институции от Узбекистан посетиха Областна администрация Русе, съобщават домакините. Делегацията, представена от д-р Свилен Кунев и д-р Ирина Костадинова от РУ “Ангел Кънчев“, беше приета от доц. д-р Стефко Бурджиев – областен управител и Валентин Колев – заместник областен управител на област Русе.

Гостите от Узбекистан, водени от доц. д-р Аслитдин Низамов – Бухарски инженерно-технологичен институт са на учебно посещение в Русенския университет по проект MATcHES (програма ТЕМПУС),  който има за цел модернизиране на  висшите учебни заведения в Узбекистан в съответствие с Европейските реформи, насочени към икономика, базирана на устойчивост, знание и иновации.

Експерти от администрацията са представили три от проектите, които Областна администрация Русе подготвя за кандидатстване по релевантни донорски програми или вече са в процес на оценка, а именно – „Подобряване на транспортната достъпност на гр. Русе чрез изграждане на градска железница,свързваща централната градска част с района на бившия Комбинат за тежко машиностроене, Източна и западна промишлени зони, Безмитна зона и Индустриален парк Русе“; „Зелени пътни коридори за два трансгранични национални парка – Парк „Русенски Лом“ – Парк „Комана“ и „Демонстрационно селище с нулеви въглеродни емисии“.

Гостите са били впечатлени от предоставената им информация и са подчертали, че подобни иновативни идеи могат да бъдат интегрирани успешно и при тях. Те са споделили още, че към областните управители в Узбекистан функционират т.нар. „Центрове за наука“, които осъществяват връзка с висшите учебни заведения, подкрепят и стимулират научно-изследователската дейност.

Областният управител е изразил своята надежда, че тази първа среща ще се превърне в традиция за двете страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама